Novosti
IAKO SE NEKI JOŠ GRIJU

Stiže nam pakleno vruće ljeto
Objavljeno 3. lipnja, 2020.
U sva tri mjeseca ljeto će biti sušno i iznadprosječno toplo. Vatrogasci bi mogli imati tešku sezonu.

Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestila je da su sve snage spremne za početak protupožarne sezone, a, s obzirom na razmjerno sušno proljeće i nadolazeće iznadprosječno toplo ljeto, očekuju se šumski požari.


"Nisam siguran da će nam biti baš ugodno, imat ćemo dosta posla, ali vjerujem u to da smo spremni", poručio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković na konferenciji za novinare.


Tucaković je rekao kako je Programom aktivnosti za vatrogastvo bilo predviđeno 25 milijuna kuna, ali je rebalansom proračuna zbog situacije prouzročene epidemijom iznos smanjen za 1.150.000 kuna.


"Rebalansom nisu smanjivane plaće za sezonske vatrogasce, nego su i povećane. Vatrogasne snage u priobalju ove će godine imati 1120 profesionalnih vatrogasaca, 5000 dobrovoljnih vatrogasaca i 1000 sezonskih vatrogasaca. Na ispomoć dolaze i 102 vatrogasca s 13 vozila s kontinenta. Uz te snage djeluju i 54 vatrogasca pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe, a na pomoć se računa i od pripadnika HGSS-a i Hitne pomoći, koji će činiti interventne timove za spašavanje", kazao je Tucaković.


U odnosu prema istom lanjskom razdoblju, do kraja svibnja zabilježen je nešto manji broj požara raslinja, ali u njima je opožarena gotovo dvostruko veća površina, 32.252 hektara. Ovog proljeća nastao je velik broj požara u priobalju, a opožarena površina najveća je u posljednjih deset godina. U požarima na otvorenom prostoru ozlijeđena su dva građanina, jedna je osoba smrtno stradala, a ozlijeđen je i jedan vatrogasac.


Ovogodišnju zimu i proljeće obilježilo je iznadprosječno toplo vrijeme i manjak oborina, osobito na sjevernom Jadranu. U svibnju se vrijeme popravilo i količine oborina više su u skladu s prosjekom, ali i dalje postoji kumulativan manjak, rekao je voditelj Službe za vremenske analize i prognozu DHMZ-a Lovro Kalin. Prema najnovijim prognozama, očekuje se da će ljeto biti iznadprosječno toplo u sva tri mjeseca, a količina oborina bit će oko ili manja od prosjeka. S obzirom na proteklo razdoblje, atmosferske prilike bit će razmjerno nepovoljne, glede šumskih požara, upozorio je Kalin.


Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut istaknuo je da su napravljene sve pripreme za aktivno sudjelovanje i pomoć pri gašenju požara. Tri grane Hrvatske vojske sudjeluju u pripremi za protupožarnu sezonu - zrakoplovstvo, kopnena vojska i mornarica, te su svi spremni, izvijestio je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga Krešo Tuškan.
Hrvatske šume izradile su plan zaštite šuma od požara, osnovale su motriteljsko-dojavnu službu, koja će danonoćno raditi do kraja rujna, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. Novinari su ga upitali planira li dati ostavku na svoju dužnost nakon ispitivanja povezanog s aferom Vjetroelektrane, a Jakupčić je odgovorio da o tome ne smije govoriti.


Hina/D.Pavlović
Slavko Tucaković

glavni vatrogasni zapovjednik

Što se tiče predviđanja, nisam siguran da će nam biti baš ugodno, imat ćemo dosta posla, ali vjerujem u to da smo spremni.
VEĆE NAKNADE
Tucaković je rekao i da se provodi nabava vatrogasne zaštitne opreme, u tijeku su zapošljavanja, prikupljeni su zahtjevi za lokacije dislociranja sezonskih i domicilnih vatrogasaca te su povećana sredstva po angažiranom sezonskom vatrogascu s 3500 na 4000 kuna. Protupožarna naknada podignuta je sa 170 na 200 kuna, a refundacija mjesečnih troškova po profesionalnom dopunskom domicilnom vatrogascu sa 7000 na 8000 kuna.