Kultura
GALERIJA PRSTEN DOMA HDLU-A

Čak 70 recentnih Bućanovih djela
Objavljeno 3. lipnja, 2020.
Čak 70 recentnih Bućanovih djela nastalih kroz umjetnikovo fotografsko istraživanje u kojemu je tijekom godinu dana napravio oko 17.000 fotografija predstavljeno je u Galeriji Prsten Doma hrvatskih likovnih umjetnika u sklopu samostalne izložbe Havanezer.


Koristeći opciju zooma fotoaparata na mobilnom telefonu, umjetnik otkriva brojne prizore, teme i prepoznaje portrete osoba u svakodnevnim predmetima i situacijama, poput portreta Nikole Tesle na papirnatim maramicama koje je koristio, a na fotografiji svoga psa Oskara prepoznaje prizor balerine koja pleše na glavi Andyja Warhola.


Djela su inicijalno trebala biti predstavljena u Gliptoteci HAZU-a, koja zbog stradavanja u nedavnom potresu nije bila u mogućnosti realizirati izložbu. Stoga je HDLU sa zadovoljstvom prihvatio predstaviti novi ciklus radova ovog eminentnog umjetnika u Meštrovićevu paviljonu.


Za Borisa Bućana može se reći da je jedan od najuspješnijih hrvatskih slikara u povijesti, koji je odigrao ključnu ulogu u hrvatskom grafičkom dizajnu. Bućanovi radovi danas se nalaze u najistaknutijim svjetskim muzejima, galerijama i institucijama poput Cooper Hewitt Smithsonian Museum u New Yorku, Staatliches Museum für Angewandte Kunst u Münchenu, State Library of Victoria u Melbourneu, Deutsches Plakat Museum u Essenu…, ističu iz galerije.


Prvi je hrvatski umjetnik kojemu su se tri djela našla u stalnom postavu jednog od najvažnijih svjetskih muzeja, njujorške MoMA-e. Među njima je i Bućanov najpoznatiji plakat Žar ptica izrađen 1983. za HNK Split u povodu premijere baleta Igora Stravinskog. Plakat ilustrira poštansku marku i nalazio se na naslovnici kataloga izložbe The Power of Poster londonskog Victoria & Albert Museum posvećene najuspješnijim svjetskim plakatima.

Bućan je do sada imao više od 80-ak samostalnih te je nastupao na oko 160 kolektivnih izložbi. Izlagao je na Venecijanskom bijenale, na Bijenalu u Sao Paulu, Trijenalu u Milanu… Grafička zbirka NSK-a u Zagrebu u svom fondu ima čak 350 njegovih plakata. Od 1984. zabilježio je više od 20 vrhunskih međunarodnih nagrada i priznanja (mnoga od toga su Grand Prix). N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente