Mozaik
JUBILEJ URBANIH TAMBURAŠA IZ ĐAKOVA

Za 30 godina TS Dyaco album “Skladište broj 7”
Objavljeno 3. lipnja, 2020.
Osim objavom novog sedmog albuma, veliki će jubilej najesen obilježiti i velikim koncertom uz svoje hitove i nastupe gostiju

Dyaco, tamburaški veterani iz Đakova, koji se od samih početaka nametnuo urbanim žanrom, s popularnošću u cijeloj Hrvatskoj, iza kojeg je niz glazbenih uspješnica i suradnji, kao i potpuni novitet u ovom dijelu glazbene scene – električna tambura, ove godine proslavlja čak tri desetljeća neprekinutog rada.

Koga nisu dirnuli u dušu ili, pak, razgalili njihovi hitovi "Donesite dobrog vina", "Nisam te htio voljeti", "Obiš‘o sam pola svijeta", "Katarina", "Ilija"…, ali i strane interpretacije poput "La bella Maria de mi amor" i dr. Niz glazbenih uspješnica Dyaco je potvrdio i nedavno sa "Žale me", kao i skladbom "Zagrlimo vjetar".

Jubilej Dyaco obilježava ponajprije izlaskom svog sedmog albuma za tamburašku scenu svakako nesvakidašnjeg, no i intrigantnog naslova - "Skladište broj 7". Zašto skladište, zašto broj sedam? Član Dyaca Danijel Car (kontra) kaže kako je šesteročlani bend dugo razmišljao kako nasloviti sedmi album, koju pjesmu izvući na njegove korice, neki stari hit ili nešto iz najnovije produkcije.

Skladište uspomena
- Bilo nam je teško odlučiti se. Kad izlazi album, uvijek tražiš koja će ga pjesma nositi. Naime, drage su nam i posebne sve, i kada se sjetimo autora - od Indire Levak, Antonije Šole, Damira Bačića, Gorana Boškovića, Miroslava Rusa, Ante Pecotića i Mislava Živkovića. Pjesme nas vežu za uspomene, sada ih je toliko da je to već jedno veliko skladište uspomena i eto skladišta u nazivu albuma. Broj 7 je zbog sedmog albuma po redu - pojašnjava naziv najnovijeg albuma Dyaca njegov kontraš Car. Na albumu je 12 pjesama, dio starih, dio novih skladbi.

- Prvo je album trebao sadržavati 11 pjesama, no u povodu života u uvjetima pandemije zbog koronavirusa i mjera zbog kojih se svakodnevica morala drukčije organizirati, raditi, stvarati, biti u dugoj izolaciji kod kuće, nastala je pjesma Zagrlimo vjetar čiji je autor teksta i glazbe naš član Mislav Živković. U nju je Mislav pretočio svoju inspiraciju životom u koroni, praznim ulicama i drugim prizorima koji su obilježili vrijeme izolacije. Odgovor na to je ova pjesma kao čista pozitiva koja upućuje na svu dragocjenost i najmanjih sitnica u našoj svakodnevici: od šetnje parkom do vožnje biciklom, a koje trebamo cijeniti. Odlučeno je da se svatko od nas od doma uključi u snimanje pjesme, a prije desetak dana izašao je i spot. Ona se na albumu nalazi kao 12., bonus skladba - kaže Car. Albumom "Skladište broj 7" obuhvaćen je i dio singlova koji se nije našao ni na jednom albumu, poput singlova "Garava", "San" autora Gorana Boškovića, "Kad-tad" i "Olga".

- Godišnje izdajemo bar 2-3 singla jer tržište brzo živi i potrebno je brzo reagirati da bi se bio stalno prisutan i u uhu slušatelja, publike, da bi im se uvijek ponudilo nešto novo - kaže Car. A nešto uistinu novo jest da je Dyaco u međuvremenu ponudio električnu tamburu nazvavši svoj proizvod Vision.

- Poštujemo tradiciju, no željeli smo ju nadograditi modernim, novim stilovima i jednu urbanu tamburašku glazbu. Niz godina nailazili smo na tehnička ograničenja kada je riječ o akustičnoj tamburi pa je došla ideja da napravimo električnu tamburu kojom bismo proširili mogućnosti interpretacije, što se i dogodilo. Uostalom, ako postoji električna gitara, zašto ne bi postojala i električna tambura? - kaže Car.

Koncert s gostima
U 30 godina kroz bend je prošlo desetak članova, a aktualni postav čine Damir Ergotić (prima), Boris Šili (basprim 1), Mislav Ćatić (basprim 2, klavijature), Tomislav Štimac (bubnjevi), Danijel Car (kontra), Antonio Jurić (bas) i Mislav Živković (marketing-menadžer, producent i skladatelj). Svi članovi ujedno su i vokali u bandu.

Izdavačka kuća pri kojoj će izaći album "Skladište broj 7" je Hit Reccords.

- Sve nam je gotovo i čekamo da Hit Reccords kaže kada je pravi trenutak da album izađe - kaže Car. Dakako, Dyaco će 30. godišnjicu rada obilježiti i velikim koncertom koji je zbog koronakriza prolongiran za jesen.

Jubilarni koncert, dodaje Car, zamišljen je uz puno hitova slavljeničkog Dyaca, kao i nastupe brojnih gostiju s kojima je bend svih ovih godina radio - od Indire, Antonije Šole, Jole, Maje Šuput, Mate Bulića, ŽPS- Đakovčanke.

Suzana Župan
koncert
GOSTI INDIRA

ŠOLA, JOLE

MAJA I DR.
Ako postoji električna gitara, zašto ne bi postojala i električna tambura?, kaže Danijel Car
Možda ste propustili...

PRINC HARRY I SUPRUGA MEGAN MARKLE

Produciraju dvije serije za Netflix

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike