Novosti
POPUŠTANJE RESTRIKCIJA I ZA NAJRANJIVIJU POPULACIJU

Nakon tri mjeseca izolacije korisnicima domova za stare dopušten izlazak iz ustanove
Objavljeno 2. lipnja, 2020.

Tri mjeseca nakon što su zbog epidemije koronavirusa bili zatvoreni, pripadnici najranjivije populacije - korisnici županijskog Doma za starije i nemoćne osobe Osijek, u ponedjeljak, 1. lipnja, smjeli su izići izvan ustanove, i to bez pratnje. Potvrdio nam je to ravnatelj Doma Vjekoslav Ćurić, nakon održanog sastanka u Osječko-baranjskoj županiji gdje su, s obzirom na epidemiološku situaciju, napokon popustile stroge mjere zaštite korisnika.


"Naši pokretni korisnici moći će otići rodbini, u prodavaonicu, ili kamo god žele, no dobili su upute da ipak izbjegavaju gužve, mjesta velikih okupljanja, i na taj smo način skinuli odgovornost sa sebe i prebacili je na korisnike, a oni su pak željni izlaska iz ustanove, kao što su to svakodnevno činili prije početka epidemije", pojašnjava Ćurić.


Na naš upit zbog čega su dopustili izlazak korisnicima, iako je najavljivano da to neće biti učinjeno do 15. lipnja, on kaže da su postupili sukladno svim popuštanjima mjera, ali i zbog psihičkog stanja samih korisnika. Nije više imalo smisla, zaključuje Ćurić, da ih se drži zaključane u ustanovi te je obavljena procjena na temelju njihova psihofizičkog stanja. Stoga su, posebice sad kad povoljne vijesti stižu i iz osječkog Kliničkog bolničkog centra, gdje više nema nijedne oboljele osobe od koronavirusa, odlučili popustiti mjere koje su vrijedile punih 90 dana. Ipak, to se ne odnosi baš na sve mjere donesene u svrhu zaštite korisnika. Naime, kad su u pitanju posjete, Ćurić kaže da su one i dalje pod kontroliranim uvjetima, odnosno mjere će vrijediti za nepokretne osobe. Kako će pokretni korisnici sad imati mogućnost da sami posjete svoje obitelji, za njih protokol o posjetima više ne vrijedi. Ono što je i dalje ostala obveza jest poštivanje međusobnoga razmaka, ali i mjerenje temperature korisnicima. Valja podsjetiti da nijedan korisnik doma u Osijeku nije obolio od koronavirusa, a s pooštrenim mjerama koje su vrijedile i za osoblje, koronavirusom nije bio zaražen nijedan djelatnik ustanove.


Korisnike Doma u Drinskoj jedan će detalj i dalje podsjećati na teško razdoblje. Naime, žičana ograda podignuta oko depandanse neće se uklanjati zbog mogućeg drugoga vala koronavirusa. Ravnatelj Ćurić u šali kaže da im ograda sad neće ni biti problem, jer sve ono što su pokušali "švercati" ranije u sobe, sad će im biti dostupno, i neće imati potrebe za skrivanjem.
Ukidanje restriktivnih mjera odnosi se i na županijske domove u Đakovu i Belom Manastiru. M.Mihelić
Ograda podignuta oko depandanse u Osijeku neće se uklanjati zbog mogućeg drugoga vala koronavirusa
Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku