Novosti
VIŠE OD 25.000 LJUDI OSTALO BEZ PLAĆE

Pomoć onima koji su bez posla ostali zbog korone
Objavljeno 1. lipnja, 2020.
Hrvatski Crveni križ predstavio je u ponedjeljak projekt pomoći "Vaš dar za pravu stvar", namijenjen novoj kategoriji socijalno ugroženih osoba, onih koje su izgubile posao zbog epidemije koronavirusa i nemaju pravo na naknadu, te im je osigurano 11.500 paketa prehrambenih proizvoda.


Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, od početka krize prouzročene epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj je bez posla ostalo više od 25.000 ljudi. Humanitarni paketi namijenjeni su osobama koje su ostale bez posla u razdoblju od 11. ožujka 2020. do 11. svibnja 2020. i ne ostvaruju pravo na naknadu HZZ-a.


Pakete će moći podići u najbližem društvu Crvenoga križa u razdoblju od 1. lipnja do 1. srpnja ove godine, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik HCK-a Josip Jelić.


Humanitarni paketi za novonezaposlene dio su niza aktivnosti koje Hrvatski Crveni križ provodi od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. U gotovo tri i pol mjeseca 3500 volontera i 1600 djelatnika Crvenoga križa posjećivalo je više od 191 tisuću kućanstava tri puta tjedno diljem Hrvatske, naglasio je Jelić.


Izrazio je zadovoljstvo što tijekom epidemije, zahvaljujući pridržavanju propisanih mjera zaštite, ni jedan volonter nije zaražen koronavirusom.


"Osim nužnih životnih potrepština naši su volonteri i djelatnici ljudima donosili i toplu riječ, koja puno znači u neizvjesnim vremenima. Hrvatski Crveni križ i u ovoj krizi pokazao je svu svoju snagu, pokazao je kako izgleda humanost na djelu", poručio je predsjednik HCK-a.


Posebno je zahvalio Kriznom stožeru Civilne zaštite, ocijenivši da je odradio fenomenalan posao i svojom stručnošću i poduzetim epidemiološkim mjerama maksimalno pridonio sprječavanju širenja zaraze i tomu da je Hrvatska u krugu zemalja koje imaju najmanje posljedice epidemije koronavirusa.


Također je zahvalio medijima na profesionalnom izvještavanju, koje je pridonijelo sprječavanju širenja panike.


Izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt rekao je da se nezaposlenima koji nemaju pravo na naknadu HZZ-a tako želi bar malo olakšati teške životne okolnosti.


"Svjesni smo da su potrebe puno veće i da ovi humanitarni paketi neće riješiti sve probleme nezaposlenih ljudi, ali će im bar malo olakšati tešku situaciju u kojoj su se našli. Mi ćemo i dalje pomno pratiti situaciju te po potrebi i reagirati", istaknuo je Markt.


Napomenuo je kako maloprodajna vrijednost jednoga paketa, u kojem je brašno, riža, ulje, tjestenina, mesne i riblje konzerve, šećer i marmelada, iznosi oko 250 kuna, a sredstva su osigurana zahvaljujući donaciji Vlade i zaklade The Coca-Cola Foundation.


Na pitanje novinara o trenutnom statusu uhićene potpredsjednice HCK-a i bivše države tajnice Ministarstva uprave Josipe Rimac, protiv koje je pokrenut kazneni postupak, Jelić je rekao da su jako osjetljivi na takve pojave i kako već sada ima dovoljno temelja za pokretanje postupka njezina razrješenja, što je i učinjeno.
Dijana Pavlović
Protiv uhićene potpredsjednice HCK-a Josipe Rimac već je pokrenut postupak razrješenja