Osijek
POTVRDILO MINISTARSTVO

Osječko-baranjska županija vodeća u korištenju fondova
Objavljeno 2. lipnja, 2020.
Da je Osječko-baranjska županije među vodećim jedinicama lokalne uprave i samouprave prema povlačenju sredstava iz EU fondova, vidljivo je već nekoliko godina. Ipak, drugačije je kada to bude i službeno potvrđeno. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je nedavno izvještaj o iskorištenosti EU fondova u posljednje tri godine prema županijama. Lani su tako, izuzme li se Grad Zagreb, unutar Operativnog programa konkurentnost i kohezija najviše sredstava ugovorile Splitsko-dalmatinska i Osječko-baranjska županija; unutar programa učinkoviti ljudski potencijali Šibensko-kninska i Osječko-baranjska županija, a Osječko-baranjska županije vodeća je i po ugovorenim sredstvima unutar programa ruralnog razvoja. Aplikacija Otvoreni proračun Hrvatske zajednice županija pokazuje pak da su ove godine najviše sredstava predvidjele u proračunu za EU projekte Varaždinska i Osječko-baranjska županija.

U 2019. godini, nakon Grada Zagreba s ugovorenih oko 6,5 milijardi kuna unutar Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020., najviše su sredstava ugovorile Splitsko-dalmatinska županija s iznosom od dvije milijarde kuna te Osječko-baranjska županija s iznosom od 846 milijuna kuna. Ukupno kroz tri godine iz ovog programa najviše su povukle Dubrovačko-neretvanska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka i Osječko-baranjska županija. Najviši iznos ugovorenih nepovratnih sredstava bio je u 2017. godini, kada su sve županije ukupno ugovorile 16,5 milijardi kuna.

Što se tiče Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. godine opet je vodeći u 2019. godini bio Grad Zagreb, slijedile su Šibensko-kninska te Osječko-baranjska županija (s iznosom oko 49,2 milijuna kuna).

Ukupno gledano, najviše sredstava u tri godine unutar Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali ugovorile su, nakon Zagreba, Splitsko-dalmatinska i Osječko-baranjska županija.

Dario Kuštro
PROGRAM RURALNOG RAZVOJA
Unutar programa ruralnog razvoja prema iznosima ugovorenih nepovratnih sredstava u 2019. godini predvodi Osječko-baranjska županija s 500,4 milijuna kuna ugovorenih sredstava i udjelom od 13,64 % u ukupno ugovorenim sredstvima u toj godini. U 2018. godini iznos ugovorenih nepovratnih sredstava u Gradu Zagrebu bio je najveći - 848,5 milijuna kuna, slijedila je Osječko-baranjska županija koja je u 2017. godini imala najviši iznos ugovorenih sredstava. Tako je ova županija kroz tri godine najviše ugovorila nepovratnih sredstava.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike