Osijek
PLOČE VEĆ NAČETE TRAGOVIMA ULJA I AUTOMOBILSKIH GUMA

Bahati vozači devastiraju novi Trg Vatroslava Lisinskog
Objavljeno 2. lipnja, 2020.
Iz Grada poručuju da, zahvaljujući videonadzoru, imaju materijalni dokaz bahatog i neodgovornog ponašanja

Automobili zagrebačkih i riječkih registracijskih pločica danima su boli oči prolaznicima na Trgu Vatroslava Lisinskog. Ne čudi, jer riječ je o novouređenom javnom prostoru pokrivenom nimalo jeftinim pločama, a koje sada, zbog bahatosti nekih vozača, ne izgledaju onako kako bi, tek nekoliko mjeseci nakon otvorenja Trga, trebale izgledati.

- Svaki dan idem onuda u šetnju i šokirala sam se vidjevši kako vozači tih automobila ondje voze, ostavljajući za sobom crni trag guma i ulja. Ondje je postavljen znak zabrane parkiranja osim za posebna vozila, a ova dva to svakako nisu - zaključuje stanovnica Tvrđe podsjećajući kako će se uskoro ondje proslaviti i blagdan Antunova, a taj će se Trg za tu prigodu "ušminkati" novcem Osječana, iz gradskog proračuna. Stoga smatra da ne treba tolerirati ovakvu bahatost pojedinaca, odnosno u ovom slučaju opetovano parkiranje na istome mjestu na Trgu Vatroslava Lisinskog.

Da je riječ o nedopuštenom parkiranju pokazuje i znak za pješačku zonu, uz iznimku za vozila MUP-a, vozila komunalnih službi i vozila s posebnom dozvolom. Vozila s fotografije to nipošto nisu! Zanimljivo je da je na Trgu postavljeno i nekoliko videokamera upravo radi prevencije vandalizma, a ovaj postupak to svakako jest.

U Gradu Osijeku znaju da pješačku zona novosagrađenog Trga Vatroslava Lisinskog, kako stoji u njihovu odgovoru na naš upit, pojedini nerazumni građani doživljavaju ne samo kao prometnicu nego i kao parkiralište.

- Trg Vatroslava Lisinskog pokriven je videonadzorom te stoga postoji i materijalni dokaz bahatog i neodgovornog ponašanja građana u javnom prostoru poput ovoga na fotografiji - navodi se, među ostalim, u odgovoru iz gradske uprave. Nije ipak poznato jesu li vlasnici automobila s fotografija platili svoju kaznu zbog bahatoga parkiranja. U Gradu pak upozoravaju na to da rasta trenda parkiranja automobila na zelenim površinama nisu pošteđeni ni gradski perivoji, a promet u prostoru barokne Tvrđe poprima nezapamćene razmjere.

Srećom, bar se neki nemili događaji sankcioniraju upravo zahvaljujući videonadzoru. Iz Grada tako navode da je u veljači ove godine provaljeno u objekt Regionalne vinoteke u Tvrđi, a instalirani je videonadzor opravdao svoju svrhu. Ipak, u gradskoj se upravi pitaju trebaju li svaki kutak pokriti kamerama kako bi se stalo na kraj uništavanju imovine, kako javne, zajedničke, tako i privatne, apelirajući na savjest pojedinaca koji na ovaj način uništavaju imovinu.

- Vandalizam ne prolazi uvijek nekažnjeno, što je dokazano, primjerice, nakon potpuno neshvatljivog šaranja po svježe oličenim pročeljima zgrada na Sjenjaku. Počinitelji su otkriveni i protiv njih je podnesena prijava Državnom odvjetništvu - naglašavaju iz Grada. Dodajmo i da se naša sugrađanka, ali i svi savjesni vozači koji se ne ponašaju bahato u pješačkim zonama nadaju da ni vlasnici ovih automobila neće proći nekažnjeno zbog parkiranja na prostoru u koji je, podsjetimo, uloženo čak 66 milijuna kuna!

Marija Mihelić
SURADNJA S ODJELOM ZA PREVENCIJU
Kako bi se podignula razina sigurnosti, ali i aktivirala svijest građana te potaknulo njihovo djelovanje na prvenstveno edukativan način, Grad Osijek surađuje s Policijskom upravom osječko-baranjskom.

- Usko surađujemo s Odjelom za prevenciju u provođenju konkretnih projekata. Činjenica da je upravo taj odjel proglašen najboljim u Hrvatskoj samo je poticaj za još bolju suradnju i rezultate - kažu u Gradu.
Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike