Regija
NEUGODNO IZNENAĐENI

Danak epidemiji: računi za
vodu su veći i do 40 posto
Objavljeno 2. lipnja, 2020.
Računi za ožujak bili su ispostavljeni na temelju potrošnje u veljači, u travnju stanje “poravnano”

ŽUPANJA - Nakon popuštanja mjera i navikavanja na "novo normalno" građane Županje u svibnju su neugodno iznenadili visoki računi za vodu, točnije navedena i obračunana količina potrošenih kubičnih metara. Primjerice, jednoj četveročlanoj obitelji za travanj je ispostavljen račun za 33 ‘kubika‘ vode, a požalio se i lokalni ugostitelj, čiji je objekt zbog pandemije koronavirsa bio zatvoren.On je, napominje, u mjesec dana samo dva puta zalio travnatu površnu pred svojim lokalom, a obračunana mu je potrošnja čak 28 kubnih metara. Građani negoduju, dovode u pitanje ispravnost vodomjera i strahuju kolike će račune za vodu dobiti za svibanj.



Direktor Komunalca Županja Ilija Lešić pojašnjava da je riječ o stvarnoj potrošnji koja je zbog novonastalih okolnosti u kućanstvima u ožujku i travnju povećana. Napominje da su siječanj i veljača bili uobičajeni, vodomjeri su redovito očitavani, a i veljača je sama po sebi kraća u odnosu prema drugim mjesecima. U ožujku je došlo do pandemije koronavirusa, a zbog izvanredne situacije i protuepidemijskih mjera koje su građane zatvorile u kuće, u Komunalcu za taj mjesec nisu očitavali vodomjere. Dio ih se uspio daljinski očitati, ali za većinu je potrebno ići od kuće do kuće, zvati ljude da otvore kapiju, vrata… Bila je, priznaje Lešić, velika dvojba što činiti, ali su i na temelju preporuke Stožera civilne zaštite od očitavanja ipak odustali. No Komunalac je korisnicima za ožujak ispostavio račune, što im je, napominje, i zakonska obveza. Smatrali su da bi bio prevelik udar za građane preskočiti taj mjesec i ispostaviti račun zajedno za ožujak i travanj, pa su račune ispostavili na temelju procjene, odnosno potrošnje u prethodnom mjesecu, iako je, napominje Lešić, prema pokazateljima o ulazu vode već bilo jasno da je potrošnja veća.



- Odlučili smo za ožujak fakturirati kao i u prethodnome mjesecu, a onda u travnju, kao što je i učinjeno, stanje izravnati. U travnju smo nakon dva mjeseca ponovno očitali brojila i utvrdili stvarno stanje potrošnje. Ona je doista bila veća nego u veljači i u prosjeku su računi 30 - 40 posto veći u odnosu prema mjesecu ranije - kaže Lešić. U to se, napominje, i sam uvjerio analizirajući potrošnju u vlastitom kućanstvu.

- Krenuli smo u novo očitanje vodomjera i sada će se opet vidjeti pravo stanje. Mjere se opuštaju, situacija normalizira i vjerujem da će i prosječna potrošnja biti manja - zaključuje direktor županjskog Komunalca.
Marija Lešić Omerović

POVEĆANA POTROŠNJA U KUĆANSTVIMA
“Ukupno gledajući, na razini tvrtke, imali smo manju potrošnju vode jer ugostiteljski objekti, koji su nam dobri potrošači, kao i neki drugi poslovni subjekti, nisu radili. Ljudi su ostali doma pridržavajući se naputaka Stožera i kućanstva su imala veću potrošnju”, kaže Ilija Lešić. Dodaje da to nije slučaj samo u Županji nego i u drugim gradovima. Napominje da svatko ima zakonsko pravo od distributera tražiti provjeru svoga vodomjera, ali to može i sam učiniti. “Svatko može vidjeti datum kada je vodomjer očitan i provjeriti brojilo u šahtu. To je korektiv i nama u slučaju da se nešto dogodi jer i tehnika ima svoje mane. Ako nešto nije u redu, neka nam se javi, ali vjerujem da je u 99 posto slučajeva ispravno”, zaključuje.
Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana