Autoglas
VRUĆINA JE SPAS

Ford se protiv koronavirusa bori zagrijavanjem kabine
Objavljeno 2. lipnja, 2020.
Stvoren je softver s pomoću kojeg će se doslovce spaljivati patogeni u autu

SAD je postao prva država na svijetu s više od 100 tisuća umrlih od koronavirusa. Njegovo lako širenje potpuno je izmijenilo svakodnevni život i izazvalo komplikacije s donedavno nevažnim stvarima. Tako je, između ostalog, zbog koronavirusa obvezna redovita dezinfekcija autobusa i službenih vozila.


Među onima koji su tražili alternativno rješenje je i policija iz New Yorka kojoj je dezinfekcija vozila postala popriličan problem. I riješili su ga u suradnji s Fordom. Tako s novim softverom, Ford Police Utility (posebna inačica SUV-a Ford Explorer), koristi svoj motor zajedno s ventilacijskim sustavom kabine kako bi unutarnju temperaturu podignuo na 56 stupnjeva Celzijevih i održavao je 15 minuta. To je dovoljno vruće i dovoljno dugo da može ubiti više od 99 % klica u vozilu koje izazivaju bolesti, uključujući koronavirus.


Kako to zapravo radi? U novijim verzijama Explorera policijski službenici mogu sami pokrenuti postupak posebnim redoslijedom pritiskanja tipki tempomata. Na starijim modelima, od 2013. do 2015., proces može započeti tehničar s pomoću uređaja koji je priključen u elektronički dijagnostički priključak. Nakon aktiviranja sustava službenik ili tehničar napušta vozilo. Vrata se automatski zaključavaju jer motor radi pri neuobičajeno visokom broju okretaja u praznom hodu, od oko 2000 okr/min. To zagrijava rashladnu tekućinu motora, koja se koristi za zagrijavanje zraka koji se pumpa u kabinu, podižući temperaturu u njoj. Nakon što je kabina 15 minuta vruća, započinje proces hlađenja. Prvo se neugrijani vanjski zrak pumpa u kabinu, “ispirujući” vrući zrak. Nakon toga se uključuje klima-uređaj za dodatno hlađenje kabine. Ovaj je sustav bolji od čišćenja unutrašnjosti automobila dezinfekcijskim sprejem jer toplina prožima cijeli prostor za putnike. Klice se ubijaju čak i u teško dostupnim područjima i nemoguće je slučajno zaobići neko mjesto.
Softver je dostupan u svim policijskim sjedištima u SAD-u koja koriste vozila iz linije Ford Police Utility. Za sada se sustav primjenjuje samo na SUV-ove Explorer jer oni čine većinu Fordovih policijskih vozila.


Mato Pavličević
DOVOLJNO VRUĆE ZA SMRT VIRUSA
Provedena testiranja pokazala su kako ova zagrijavanja neće oštetiti unutrašnjost auta. Iako je 56 stupnjeva dovoljno vruće za ubijanje virusa i bakterija, još uvijek je znatno ispod 80 stupnjeva, na koliko se rutinski testiraju Fordovi interijeri. Trenutno nema zaštitnih mjera koje bi spriječile da se sustav uključi dok su osoba ili životinja unutar auta.