Autoglas
KOPIRALI SU VESPU

Piaggio uspio osporiti dizajn oponašatelja
Objavljeno 2. lipnja, 2020.
Nemali broj proizvođača motornih vozila "alergičan" je na pojedine tvrtke iz Kine koje pod svojim imenom na tržište plasiraju gotovo identičan proizvod originalu. Proteklih desetljeća to su iskusile sve veće marke automobila, a nisu bili pošteđeni ni motocikli te skuteri. Talijanska tvrtka također je bila na meti krivotvoritelja, a sada je dobila zadovoljštinu nakon sudskog postupka. Kompanija Piaggio, proizvođač svjetski poznate marke skutera Vespa, priopćila je prošlog tjedna da je od europskog ureda za intelektualno vlasništvo ishodila poništenje kineskog dizajna koji kopira model Vespa Primavera.

- Odjel za poništenje registracije u Uredu za intelektualno vlasništvo Europske unije (EUIPO) proglasio je ništetnim dizajn koji je registrirala kineska strana - priopćio je Piaggio. Kineski dizajn predstavljen je na prošlogodišnjem izdanju milanskog sajma motocikala EICMA, a uklonjen je na pritužbu iz Piaggia. EUIPO je utvrdio da kineski dizajn "pomno reproducira značajke" izvornog modela Vespa Primavera zaključivši da "nema individualni karakter". Stoga "mora biti proglašen ništetnim", objavio je europski ured. Kineski dizajn registriran je na ime Chen Huang, pokazuje odluka EUIPO-a.

U Piaggiu ističu da je odluka EUIPO-a rezultat njihovih "širih aktivnosti protiv krivotvoritelja", koje su u protekle dvije godine dovele do poništenja više od 50 robnih žigova registriranih na ime drugih pravnih osoba. H