Crna kronika
PROMETNA NESREĆA U VUKOVARU

U bolnici vozačica i dijete koje nije bilo vezano
Objavljeno 2. lipnja, 2020.
VUKOVAR - Nemali broj roditelja ne shvaća ozbiljno upozorenja policije i Hrvatskog autokluba (HAK) da dijete koje se provozi u automobilu mora biti u sjedalici i vezano na propisan način. Na žalost, mnogi to upozorenje ozbiljno shvate tek kada se prometna nesreća dogodi. Jedna takva nesreća zbila se u petak oko 22.30 u Stepinčevoj ulici Vukovaru. Do nesreće je došlo kada je 42-godišnja vozačica automobila zbog neprilagođene brzine vozila izgubila nadzor nad upravljačem. Vozilo je potom sletjelo s kolnika na nogostup i udarilo u betonski zid. U prometnoj nesreći teže su ozlijeđeni 42-godišnjakinja i 6-godišnje dijete, koje na stražnjem sjedalu nije bilo pravilno vezano u sigurnosnoj sjedalici. Vozilom Hitne pomoći žena i dijete prevezeni su u Opću županijsku bolnicu Vukovar, a zbog težine ozljeda naknadno su prevezeni u KBC Osijek, gdje su zadržani na liječenju. Vukovarska policija protiv 42-godišnjakinje podnosi kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.


Roditelji bi trebali biti svjesni činjenice da životno ugrožavaju svoju djecu ako ih prevoze u automobilu bez autosjedalice ili nevezanu. Potpuno su nesvjesni što sudar može učiniti bebi koja nije vezana. Istraživanja su pokazala kako u sudaru na sve objekte u vozilu (pa tako i na ljude) pri brzini od samo 25 km/h djeluje sila 20-ak puta jača od težine objekta. To znači da dijete težine pet kilograma u naručju postaje teško oko 100 kilograma te ga je nemoguće zadržati u rukama. Ono tom istom silom udara o unutrašnjost vozila ili izlijeće iz vozila. Nevezano dijete u sudaru pri brzini od 60 km/h udara o objekt unutar ili izvan vozila istom jačinom kao što bi udarilo o tlo da je palo s petog kata.
Autosjedalica, dokazano, spašava život djeteta i smanjuje mogućnost ozbiljne ozljede i do 70 %. Od desetero djece koja u sudaru poginu ili su zbog teških ozljeda završila u bolnici zato što nisu bila u sjedalici čak bi ih sedmero preživjelo ili ne bi završilo u bolnici da je bilo pravilno vezano u sjedalici. U djece je vrat izuzetno osjetljiv. Svaki roditelj zna da glavu tek rođenog djeteta treba pridržavati čak i kad se ono nosi u rukama. Zbog toga je tijekom prevoženja djeteta u automobilu potrebno osigurati da sjedalica podržava cijelo tijelo, kao i što duže ga voziti u smjeru obrnutom od smjera vožnje jer takve vrste sjedalica pružaju optimalnu zaštitu. M.Bugarić
Autosjedalica, dokazano, spašava život djeteta i smanjuje mogućnost ozbiljne ozljede i do 70 posto
20

puta jača je sila od težine objekta pri sudaru od samo 25 km/h
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

Najčitanije iz rubrike