Kultura
EDIT GLAVURTIĆ

Iz cvijeta gradi likovnu priču
Objavljeno 2. lipnja, 2020.
Samostalna izložba Skice iz Edena akademske slikarice Edit Glavurtić u Domu kulture Nova Gradiška može se pogledati do 16. lipnja. Premijerno se mogu razgledati 24 slike različitih formata izvedenih u tehnici ulja na platnu koje je autorica stvarala nekoliko mjeseci. Povratak prirodi povratak je samome sebi, a to, između ostalog, prepoznajemo u opusu akademske slikarice Edit Glavurtić koja je unutarnju radost življenja pretočila u radost likovnog stvaralaštva.


- Dva međusobno različita cvijeta suštinski su motivi iz prirode preuzeti kao podloga za gradnju intrigantne likovne priče. Božur kao jedan od najraskošnijih cvjetova s velikim okruglastim pupoljcima prepunih latica nanizanih u slojevima u potpunoj je suprotnosti s perunikom, neobičnim i elegantnim cvijetom suptilnih boja koji krase izdužene latice jasno naznačenih bridova. No cvijet je tek polazište za gradnju likovne priče koja vrlo brzo nadilazi pojam polazišnog motiva i započinje vlastiti život - život proizišao iz pomne studije likovne forme. U svojim studijama likovnih formi Edit Glavurtić vješto koristi uljenu slikarsku tehniku koja se nametnula sama po sebi kao tehnika koja najviše odgovara karakteru umjetničina osjećanja materije prilikom realizacije likovne ideje. Autorica potencira glavnu karakteristiku ulja, odnosno njegova nevjerojatnog raspona boje od najdublje sjene do najvišeg svjetla što ponajbolje vidimo na svjetlosnim akcentima latica cvijeća na kojima svjetlost titra u punini svoje blistavosti. Suverenim vladanjem likovnim elementima i unutarnjim osjećanjem materije, ali i interpretiranog sadržaja, Edit Glavurtić postiže likovnu zvučnost slikarstva koje je nastalo iz najdublje unutarnje stvarnosti - stvarnosti koja nikoga ne ostavlja imunim iz jednostavnog razloga - jer je iskrena - piše kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.
Edit Glavurtić (Split, 1965.) na Odsjeku za slikarstvo ALU diplomirala je 1988. u klasi prof. Đure Sedera. Dvije godine zaposlena je u Zagreb filmu kao asistentica scenografa i oslikava pozadine za crtanu seriju Mali leteći medvjedići. Odlazi u Beč 1990., gdje se bavi likovnim radom i 1995. na Schule fur Angewandte Kunst dobiva titulu magistre umjetnosti. N.Vek.
Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike