Regija
FASEP U AGLOMERACIJI KOŠKA

EU sufinancira izgradnju sustava odvodnje, sva kućanstva u Koški dobit će besplatan priključak
Objavljeno 1. lipnja, 2020.
To će uvelike riješiti ekološke probleme koje smo imali u smislu zbrinjavanja otpadnih voda naših domaćinstava, kaže općinski načelnik Zoran Kovačević
KOŠKA

Ovo je posljednji element komunalne infrastrukture koji će u konačnici naš ruralni prostor potpuno komunalno urbanizirati - ovim riječima Zoran Kovačević, načelnik Općine Koška, najavljuje početak još jedne velike investicije na području ove općine. U okviru FASEP – EU projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo - Belišće, kao peta grupa radova potpisan je ugovor za sustav odvodnje aglomeracije Koška s izvođačem Osijek-Koteksom d.d. Osijek. Vrijednost radova je 36.075.719,23 kune.

Načelnik Kovačević podsjetit će kako je izgradnja kanalizacijskog sustava počela prije desetak godina, tada je izgrađeno oko šest kilometara kanalizacijskog sustava vrijednosti približno deset milijuna kuna.

Rok - polovina 2022.
- U ovom trenutku počinje prva faza realizacije kanalizacijskog sustava vrijednosti oko 45 milijuna kuna, s tim da je krajem prošle godine izgrađen pročistač otpadnih voda, vrijednosti oko deset milijuna kuna, koji će biti u funkciji tog kanalizacijskog sustava - kazuje naš sugovornik, a dopunjuje ga Iva Matić, voditeljica Sektora za provedbu EU projekata pri valpovačkom komunalnom društvu Dvorac. To je društvo korisnik ovog projekta, a uz Općinu Koška kao partneri pojavljuju se i Grad Valpovo, Grad Belišće, općine Petrijevci, Bizovac i Marijanci te Hidrobel d.o.o. Belišće.

- Zbog izraženog ravninskog karaktera područja i maksimalne dubine postavljanja cjevovoda od pet metara, potrebno je izgraditi 11 crpnih stanica, zajedno s oko 13 kilometara gravitacijskih kolektora i oko dva kilometra tlačnih cjevovoda. Kako bi se omogućilo priključenje korisnika bez naknadnih građevinskih radova na prometnicama, pješačkim stazama, melioracijskim građevinama..., potrebno je u sklopu izgradnje kolektora izvesti i pripreme za kućne priključke. Projekt obuhvaća 577 priprema za takve priključke - kazuje Iva Matić.

No sjajna je vijest što će priključenje korisnika na taj budući sustav odvodnje biti besplatan.

- Sva naša domaćinstva imat će besplatan priključak, što će uvelike riješiti ekološke probleme koje smo imali u smislu zbrinjavanja otpadnih voda naših domaćinstava - pojašnjava načelnik Zoran Kovačević. Drago mu je što je, nakon vrlo zahtjevnog natjecanja, najveća lokalna građevinske tvrtka, Osijek-Koteks, dobila posao izgradnje tog sustava.

- Sam posao nije tehnički prezahtjevan, ali je uvijek poseban problem kada se on realizira u naseljenom mjestu. No kao i uvijek, nastojimo uspostaviti dobru suradnju s lokalnim stanovništvom kako bismo mu išli što više na ruku, odnosno da u našim radovima napravimo što manje štete za okoliš i što manje ometamo svakodnevni život. Tako ćemo se ovdje potruditi osigurati nesmetan pristup objektima. Prionut ćemo poslu i završiti ga u roku - kaže Zoran Škorić, direktor Osijek-Koteksa.

U tijeku je izrada izvedbenih projekata te se prvi radovi na području Koške očekuju za dvadesetak dana. Razdoblje izvođenja radova je 24 mjeseca, odnosno do polovine 2022. godine.

Vodoopskrba
Projekt FASEP sufinancira Europska unija nepovratnim sredstvima u iznosu od 70 posto, preostalih je 30 posto nacionalnog dijela - Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda i uključenih jedinica lokalne samouprave. Općina Koška sudjeluje u financiranju iznosom od 1,5 milijuna kuna.

Inače, više od 270 milijuna kuna vrijednim projektom vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće predviđeno je postavljanje više od stotinu kilometara cjevovoda za priključenje novih 10.000 kućanstava. U sklopu projekta izgradit će se uređaj za pročišćavanje pitke vode u Belišću te dva uređaja za pročišćavanje otpadne vode u Belišću i Petrijevcima.

Vodoopskrbni sustav projektnog područja sastoji se od dvije hidrauličke nezavisne distributivne zone. Prva zona opskrbljuje dva grada i tri općine - Belišće, Valpovo, Marijanci, Petrijevci i Bizovac. Voda se dobiva iz dva različita uređaja za kondicioniranje vode (Belišće, na području grada Belišća, i Jarčevac u općini Petrijevci).

Iva Matić pojašnjava kako je druga zona vrlo ograničena i sastoji se samo od Općine Koška. Ona se opskrbljuje vodom iz uređaja za pripremu pitke vode Velimirovac u vlasništvu Našičkog vodovoda d.o.o. koji prodaje pitku vodu valpovačkom Dvorcu. Voda se dobiva iz podzemnih izvora. Distributivna vodovodna mreža Koške izgrađena je posljednjih godina, a priključak je proradio 2007. godine.

- Povećanje priključenosti na vodovodnu mrežu uvjetovano je obveznom priključenosti na sustav odvodnje koji se planira financirati fondovima Europske unije u sklopu ovog projekta. Prema podacima iz 2016. godine, stopa priključenosti iznosila je 20,4 posto, a u 2021. godini očekuje se 64,5 posto priključaka kućanstava. Izgradnjom sustava odvodnje aglomeracija Koška bit će spremna za priključenje na već ranije izgrađen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Koška - kazuje zaključno načelnik općine Koška Zoran Kovačević.

Dario Kuštro
ŠTO SVE DONOSI PROJEKT FASEP
FASEP je projekt rekonstrukcije, izgradnje i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže na području isporuka vodnih usluga pod nadležnošću Dvorca Valpovo i Hidrobela Belišće, a njegovo projektno područje dio je Osječko-baranjske županije i teritorijalno obuhvaća područje gradova Valpova i Belišća s naseljima Bistrinci, Harkanovci, Petrijevci, Bizovac, Satnica, Samatovci, Gat, Koška i Niza.
U tijeku je izrada izvedbenih projekata te se prvi radovi na području Koške očekuju za dvadesetak dana
S Osijek-Koteksom potpisan je ugovor za sustav odvodnje vrijedan više od 36 milijuna kuna
1,5

milijuna kuna iznos je s kojim Općina Koška sudjeluje u financiranju radova
Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

Najčitanije iz rubrike