Mozaik
ORGANIZATORI OBJAVILI NOVI DATUM

20. EXIT festival održat će se od 13. do 16. kolovoza 2020.
Objavljeno 1. lipnja, 2020.
Nakon što je epidemija završila u većini balkanskih zemalja, srpska premijerka Ana Brnabić zamolila je EXIT Festival da se ne otkaže, već pomakne na kasniji ljetni termin. Ta vijest postala je jedna od vodećih vijesti svjetske glazbene industrije prošlog tjedna i donijela tako potrebnu nadu za povratak live evenata i vraćanja života u normalu. Sad, nakon dodatnih konzultacija, novi datumi 20. rođendanskog slavlja najvećeg festivala naše regije i jednog od vodećih festivala svijeta postavljeni su od 13. do 16. kolovoza ove godine! EXIT time najavljuje i da će se cijeli događaj organizirati u bliskoj suradnji s Nacionalnim kriznim stožerom Republike Srbije, a kao jedna od mjera bit će smanjen kapacitet festivala na pola od uobičajenih 55.000 posjetitelja po danu. Također, bit će zatvoreni pojedini rovovi i opkopi u kojima je inače smješteno oko 40 pozornica i zona. Ipak, najimpresivnija mjesta Petrovaradinske tvrđave koja čine EXIT legendarnim, kao što su kolosalna Dance Arena, Main Stage i ikonska No Sleep pozornica, kao i još neke pozornice, sjat će i ovog ljeta punim sjajem.

Ponovno pokretanje prodaje ulaznica kreće 1. lipnja, a više detalja o festivalu, mogućnostima refundacije i programu stiže u nadolazećim danima. Festivalski tim potvrdio je da je veliki broj izvođača iznimno željan nastupiti ovog ljeta. Mnogi su bili u izolaciji mjesecima, odvojeni od fanova, pa EXIT vide kao mogućnost da se svi skupa ponovno ujedine. Iz EXIT-a dodaju kako su dobili mnogo poruka i mailova podrške od umjetnika, agenata i drugih festivala, koji održavanje EXIT-a vide kao šansu za oživljavanje kompletne svjetske event industrije.

- Još važnije od oživljavanja glazbene industrije je signal nade i optimizma koji šaljemo cijelom društvu, a to je da je najgore iza nas. Između širenja panike, koje u prošlom razdoblju nije manjkalo, i optimizma, mi uvijek biramo ovo drugo. Prije točno 20 godina, nakon desetljeća izolacije i rata u 90-ima, našli smo izlaz i prihvatili ga kao svoje ime. Sad je vrijeme da pronađemo globalni izlaz iz pandemijske krize - rekao je EXIT-ov osnivač Dušan Kovačević.

Regionalni turistički eksperti na nedavno održanoj tribini "Od otkazivanja do otkaza" u sklopu međunarodne konferencije EXIT Strategy, iznijeli su procjenu kako je Srbija napravila jako pametan potez što je prva objavila ovakvu vijest, jer će mladi upravo biti prvi koji će putovati, te kako će se u državama koje to prepoznaju brže oporaviti turizam od drugih. O tome su izvijestili i brojni globalni mediji. Slavni britanski list Guardian naveo je da je Srbija uspjela prevladati zdravstvenu krizu bez težih posljedica, a britanski Telegraph ističe procjenu kako će do kolovoza epidemiološka situacija biti pod potpunom kontrolom u cijeloj Europi. I američki Pollstar piše o drastičnom poboljšanju zdravstvene situacije i prenosi kako primjer EXIT-a može pomoći ubrzanju oporavka cjelokupne svjetske glazbene industrije.

Srbija, kao i mnoge europske države, ponovo će otvoriti svoje granice bez ikakvih limita ili PCR testova. Organizatori napominju da ako slučajno dođe do novog vala epidemije u nekim državama, posjetitelji iz tih zemalja morat će proći PCR test koji će biti besplatan ili iznimno jeftin. Ipak, srpska premijerka izjavila je kako epidemiolozi očekuju da će situacija u cijeloj Europi do kolovoza biti potpuno pod kontrolom. T.Kvorka
Danas, 1. lipnja, kreće ponovno pokretanje prodaje ulaznica, a uskoro stiže više detalja o festivalu
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana