Regija
GRADSKO VIJEĆE SLATINE

Jednoglasno prihvaćeno korištenje buduće sortirnice otpada u Virovitici
Objavljeno 30. svibnja, 2020.

SLATINA

Prošle godine na području grada Slatine i prigradskih naselja prikupljeno je 2.970 tona otpada po načelu „od vrata do vrata“ i u reciklažnom dvorištu kod Radosavaca, gdje građani ostavljaju svoj reciklabilni i ostali otpad. O načinu prikupljanja i količinama otpada govorio je direktor komunalne tvrtke Slatina kom Sanjin Hmelik na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća, sazvanoj radi davanja prethodne suglasnosti gradonačelniku Denisu Ostrošiću za potpisivanje sporazuma o korištenju budućeg postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Virovitici.
Direktor Hmelik je nabrojio koji se otpad prikuplja i kamo se odvozi, kako bi vijećnici znali udaljenosti i troškove prijevoza i zbrinjavanja koje taj otpad stvara. Prema njegovim riječima, godišnje se prikupi 25 tona odjeće, koja se odvozi u zabočku Regeneraciju i kojoj se plaća usluga zbrinjavanja. Staklena ambalaža, koje se prikupi 22 tone, vozi se u tvrtku Vetropack Straža u Humu na Sutli i za taj otpad dobije se naknada koja tek pokriva troškove odvoza. Zbrinjavanje oko tri tone ravnog stakla mora se platiti. Miješani papir, kojega se prikupi oko 96 tona, preuzima DS Smith Unijapapir Croatia Zagreb, koja je otkupnu cijenu po kilogramu papira smanjila sa 65 na samo pet lipa, ali kojoj se mora platiti tisuću kuna za kontejner u koji se taj otpad odlaže. Ista tvrtka po istom načelu otkupljuje i 81 tonu ambalažnog papira – kartona. DS Smith preuzima i 47 tona ambalažne plastike, za čije zbrinjavanje Slatina kom plaća 530,00 kuna po toni.  Prošle godine prikupljeno je i 7.390 kilograma folije, 5,5 tona električnog i elektronskog otpada, 278 kilograma fluo-cijevi, metalna ambalaža, biorazgradivi otpad otprema se u bioenergane i plaća se 400,00 do 600,00 kuna po toni. Miješani građevinski otpad odlaže se na odlagalištu, metalni otpad se prodaje po 40 do 60 lipa po kilogramu.
Najbliže lokacije na kojima se zbrinjavao otpad bili su Osijek i Donji Miholjac (DS Smith), a ako bude riješeno zbrinjavanje otpada na nivou županije, to će biti najbliža lokacija na koju se iz Slatine odvozi reciklabilni otpad.
Predstavnik Razvojne agencije VTA Antonio Dražić prezentirao je slatinskim vijećnicima projekt Grada Virovitice „Izgradnja postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Virovitici“ kao županijski strateški projekt te pozvao Slatinu na priključenje u projekt kao dionika sporazuma o zajedničkom provođenju mjera gospodarenja otpadom i korištenju postrojenja za sortiranje. Planirana lokacija postrojenja za sortiranje je uz postojeće odlagalište otpada u Virovitici, a ukupna vrijednost projekta iznosi približno 75 milijuna kuna. Svaka jedinica lokalne samouprave odvojeno će prikupljati i dovoziti reciklabilni materijal, a nakon razvrstavanja, mehaničke obrade i skladištenja slijedi predaja otpada ovlaštenim tvrtkama za reciklažu.   
Nakon opširne rasprave, koja je obuhvatila i problem skorog zatvaranja odlagališta komunalnog otpada u Radosavcima, Gradsko vijeće Slatine jednoglasno je prihvatilo ponuđeno rješenje odvoza reciklabilnog otpada u buduću virovitičku sortirnicu i ovlastilo gradonačelnika da potpiše sporazum o korištenju toga postrojenja.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike