Novosti
PRIVEDENO VIŠE OSOBA

U tijeku uhićenja državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog korupcije
Objavljeno 29. svibnja, 2020.

Vezani članci

UHIĆENJA DUŽNOSNIKA

Plenković: Nema nedodirljivih, dosta je korupcije

ZAGREB - Od petka rano ujutro u tijeku su uhićenja državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarske kriminaliteta s obilježjima korupcije, potvrdilo je Hini Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) započeo je u petak rano ujutro na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca s realizacijom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, priopćila je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

U MUP-u preciziraju da su u tijeku uhićenja više fizičkih osoba, državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije.

PRIVEDENI JAKUPČIĆ I RIMAC

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić priveden je u petak ujutro zbog sumnji za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, potvrdili su izvori bliski istrazi. U tijeku su pretrage poslovnih prostorija Hrvatskih šuma i Jakupčićev stan, dodao je izvor. Jakupčić bi tijekom poslijepodnevnih sati trebao biti ispitan u Uskoku.

Odvjetnik Željko Gulišija potvrdio je u četvrtak Hini da se državna tajnica u ministarstvu uprave Josipa Rimac nalazi u PNUSKOK-u, a pretpostavlja da je uhićena s obzirom da je od tamo zatražila njegovu pravnu zaštitu.

"Rekla mi je da se nalazi na PNUSKOK-u i da želi da je zastupam. Čim se nalazi tamo, u najmanju ruku je privedena, to je minimum, a ja pretpostavljam da je uhićena", kazao je Gulišija.

Kazao je da ne zna više informacija jer je razgovor s Rimac bio kratak te nije želio nagađati o razlozima postupanja USKOK-a. Hina

Odvjetnik: Jakupčić je uhićen u sklopu istrage oko kninskih vjetroelektrana

Odvjetnik Vladimir Terešak potvrdio je u petak da je njegov branjenik i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić uhićen u sklopu istrage oko vjetroelektrana kod Knina, a za koje se svojevremeno kao kninska gradonačelnica zalagala Josipa Rimac koja je također uhićena.

''Jakupčićevo uhićenje je povezano s istragom oko vjetroelektrana. Konkretne detalje ću znati nakon ispitivanja osumnjičenika u Uskoku koje je predviđeno za petak poslijepodne. Jedino znam da su Hrvatske šume po nekom drugom odvjetniku tužile jednu tvrtku za smetanje posjeda'', kazao je za Terešak za Hinu.

Odvjetnik Željko Gulišija, branitelj državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac, rekao je da pretpostavlja kako je njegova branjenica i bivša kninska gradonačelnica uhićena zbog istrage povezane s vjetroelektranama.

''Ne mogu službeno potvrditi, ali pretpostavljam da je riječ o vjetroelektranama'', kazao je za Hinu Gulišija. Pritom je istaknuo da će više detalja znati tijekom poslijepodneva, ukoliko mu Josipa Rimac izda punomoć kao branitelju.           

MUP je potvrdio da su od petka rano ujutro u tijeku uhićenja državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarske kriminaliteta s obilježjima korupcije.

Hina iz izvora bliskim istrazi doznaje da je među uhićenima i Ante Sladić, poduzetnik iz Šibenika koji će tijekom dana također biti doveden u Zagreb na ispitivanje, te Nataša Turbić, HDZ-ova načelnica Gračaca.

(Hina)

C.E.M.P. odbacuje navode o nezakonitim radnjama uvezi s vjetroelektranama
 Investitor u vjetroelektrane C.E.M.P. odbacio je u petak, vezano uz uhićenja i spominjanje projekta vjetroelektrane Krš-Pađene, navode o bilo kakvim nezakonitim radnjama i kažu da to vrlo lako mogu dokazati iz postojeće dokumentacije pri svim nadležnim tijelima u tom projektu.
 

Tvrde da Hrvatske šume nisu pogodovale investitoru u tom projektu nego da su im "svojim odlukama i radnjama činile izravnu financijsku štetu te onemogućavale provedbu projekta odgađanjem izdavanja uporabne dozvole te primopredaje izgrađenih šumskih putova".

Kako su priopćili, C.E.M.P. je kao investitor u tom projektu  izveo radove temeljem Ugovora o izgradnji i korištenju šumskih putova koji je potpisan s Hrvatskim šumama 4. travnja 2017. i po kojem je vlastitim sredstvima u roku godine dana morao izgraditi Hrvatskim šumama šumske puteve, predati ih Hrvatskim šumama te nakon toga plaćati naknadu za korištenje tih cesta gotovo milijun kuna godišnje, s tim da se u početku naknada kompenzira za uloženo u šumske ceste, a nakon toga plaća korištenje.

Podsjećaju da je sukladno obavezi iz potpisanog ugovora, angažirao izvođače te izgradio ugovorene putove te platio gotovo 30 milijuna kuna, tvrde da su Hrvatske šume izvedene putove 18 mjeseci od završetka istih izbjegavale preuzeti bez ikakvog pojašnjenja,  da bi tek nakon 18 mjeseci od poziva da ih preuzmu poslali procjenu vrijednosti radova na iznos od 9 milijuna kuna.

Tvrde da imaju e-mail u kojemu su to i potvrdile, kao i činjenicu da su putevi izgrađeni, no unatoč tome odbijale su dostaviti zapisnike kojim bi se utvrdilo postojanje tražbine investitora od Hrvatskih šuma u tom iznosu.

Iz C.E.M.P.-a kažu i da su se Hrvatske šume pozivale i na nezakonite posebne uvjete da spriječe puštanje u rad vjetroelektrane koja je projekt od interesa za Republiku Hrvatsku, a sve sa ciljem nezakonitog pritiska i ucjene, štoviše "ucijenile su investitora da plati iznos od preko 6 milijuna kuna na ime prava služnosti te odbile izvršiti prijeboj tražbina."

To je društvo, kažu, kako bi spasilo projekt, platilo dodatnih 6,1 milijuna kuna Hrvatskim šumama iako je u tom trenutku na ime izgrađenih šumskih i protupožarnih putova potraživalo od Hrvatskih šuma značajno viši iznos, te nakon toga sklopilo potrebni Ugovor o služnosti s Ministarstvom poljoprivrede, priopćeno je, među ostalim.

Hrvatske šume su se i nakon toga i nakon sklopljenog ugovora o služnosti pozivale na nezakonite posebne uvjete da spriječe puštanje u rad kompletne vjetroelektrane koja je projekt od interesa za Republiku Hrvatsku, a sve sa ciljem dodatnog nezakonitog pritiska i ucjene kako bi investitor platio dodatnih gotovo 4 milijuna kuna šumske štete, dodaje se.

Navode da su na to upozorili Hrvatske šume u dopisu iz ožujka 2020. godine i slijedom toga i uz prijetnju tužbom, Hrvatske šume su povukle svoju primjedbu iz postupka uporabne dozvole.

Po njihovim riječima,  ulažu višegodišnje napore da se  realizira ovaj vrijedan projekt od interesa kako za Hrvatsku i širu regiju, pa je žalosno, kažu, da poduzetnici moraju trošiti vrijeme i angažirati odvjetnike da se izbore za ono što im po zakonu pripada.

"C.E.M.P. je uvijek, pravovremeno i bez ustručavanja upozoravao na nezakonitosti s kojima se suočio tijekom razvoja projekta a ponajviše od Hrvatskih šuma, a time se moguće i nekome zamjerio. Istina će se pokazati tijekom postupka, no činjenica da se ovaj projekt i pojedince izlaže ovakvom postupku i medijskoj hajci, narušava njegov značaj, a svakako i poduzetničku klimu u Republici Hrvatskoj", ističe se.(Hina)

Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Dvoje novozaraženih iz Županje

POOŠTREN REŽIM I JER SU SLOVENCI LAGALI

Slovenija zaoštrava granični režim

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana