Novosti
PREMIJER:

Dvostruko više iz EU-a nego dosad
Objavljeno 29. svibnja, 2020.
Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio da će Hrvatska, uz instrument oporavka koji je Europska komisija u srijedu predložila i novi višegodišnji financijski okvir (VFO), u razdoblju od 2021. do 2027. imati dvostruko više sredstava na raspolaganju nego u prethodnih sedam godina, što pokazuje da je članstvo u EU-u dobro, kao i da je jako dobro da se ide u dublju integraciju.


Planom pod nazivom "EU sljedeće generacije" planirano je 750 milijardi eura potpore članicama za poticanje oporavka nakon pandemije COVID-19. EK će izići i s prijedlogom za alociranje 1100 milijardi eura u okviru VFO-a.


Nakon pandemije promijenili su se prioriteti u radu Europske komisije, izjavio je Plenković te dodao da je važan izraz političke volje država članica da se usvoje dokumenti koji će povrh onoga što nosi idući sedmogodišnji proračun dati dodatnu financijsku mogućnost za provođenje projekata, planova i mjera za brz oporavak svih članica.
"Svi ovi dokumenti važni su za Hrvatsku jer će nam omogućiti da sve ovo što je u protekla dva-tri mjeseca Vlada svojim odlukama napravila za očuvanje radnih mjesta, za sugrađane koji su zaposleni u privatnom sektoru i premošćivanje ove situacije gdje možda nisu imali dovoljno proizvodnih, proizvođačkih, trgovačkih ni uslužnih aktivnosti, da kažemo da ne samo da ćemo osigurati 3250 kuna naknade za ožujak i dva puta po 4000 neto za travanj i svibanj nego nećemo uzeti ni poreze i doprinose. Većeg pružanja ruke i stajanja iza privatnog sektora teško se moglo i zamisliti. Nema presedana u modernoj hrvatskoj povijesti", ocjenjuje Plenković. Prema njegovim riječima, taj dokument izrazito je izdašan za Hrvatsku jer donosi alokaciju od 10,013 milijardi eura u iduće četiri godine, od čega su 7,36 milijardi eura nepovratna sredstva, što je gotovo 55 milijardi kuna. Postoji i mogućnost uzimanja zajmova od 2,65 milijardi eura, što je praktički oko 75 milijardi kuna, povrh sredstava iz EU proračuna, a ta sredstva mogu se iskoristiti za potpore zaposlenicima, malim i srednjim poduzećima, digitalnoj transformaciji, sektorima od turizma do kulture. "Riječ je o iznosu koji doseže gotovo 20 posto BDP-a", ustvrdio je Plenković. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike