Sport
OSIJEK U NEDJELJU IGRA ZA FINALE KUPA

Bez kalkulacija, ovo je susret “biti il’ ne biti” za bijelo-plave
Objavljeno 29. svibnja, 2020.
Kup nam je golem motiv, a bez obzira na to što je Rijeka domaćin, sigurno je da su nam izgledi podjednaki - kaže Danijel Lončar

Vezani članci

IVAN VARGIĆ UOČI NEDJELJNOG POLUFINALA RIJEKE I OSIJEKA

Na Rujevici možda presudi individualna kvaliteta igrača

Nakon dva i pol mjeseca nogometaši Osijeka napokon će opet biti u akciji. Prvi susret nakon stanke koju je prouzročila pandemija koronavirusa bijelo-plavi će odigrati u nedjelju (20.15 sati, HRT 2, HNTV) na riječkoj Rujevici, gdje će pokušati izboriti plasman u svoje treće finale hrvatskog Kupa.

Da se moglo birati u Gradskom vrtu sigurno ne bismo izabrali baš tu utakmicu kao povratničku, ali vrlo vjerojatno na sličan način razmišljaju i u Rijeci. Veliki ulog, a milijun nepoznanica kada je u pitanju forma i stanje momčadi. Nekakvih prevelikih tajni između suparnika nema, ali duga stanka i razdoblje u kojem se treniralo u neuobičajenim okolnostima te činjenica kako će se igrati bez nazočnosti publike tom će susretu dati posebnu dimenziju.

Na sve ili ništa
Osijek je dosad imao vrlo neuravnoteženu sezonu, pa bi eventualni prolazak u finale Kupa itekako popravio sliku. Zadatak nije nimalo ugodan jer Rijeka je na svom terenu teško pobjediva. Tu će tvrdnju potkrijepiti podatak koji govori da su Riječani prije stanke imali šest uzastopnih domaćih prvenstvenih pobjeda, a posljednji put su na svom terenu poraženi u studenom prošle godine, kada su doživjeli pravu katastrofu od Dinama (0:5). No nakon toga su se resetirali, pa s Rujevice više nitko nije odnio ni boda, a jedna od žrtava bio je baš i Osijek, koji je ovog proljeća tamo minimalno poražen (1:0). No ovaj put sva ta statistika neće igrati veliku ulogu. U jednoj utakmici sve je moguće, a ključno će biti kakav će se Osijek pojaviti u tom susretu.

- Prije svega, motiviran i željan pobjede. Tako bi moralo biti, to se od nas očekuje nakon duge stanke. Bez obzira na to što smo imali tek minipripreme, uz samo jednu provjeru prije Rijeke, to je utakmica u kojoj mora doći do izražaja velika želja jer je Rijeka sigurno najteži protivnik kojega smo mogli dobiti u odnosu na ostala dva polufinalista. Za nas je jako važno dobro krenuti, osjetiti sigurnost, što onda uvjetuje i veću odlučnost prema naprijed. Trebamo biti spremni da će i Riječani sigurno biti "gladni“ pobjede jer i oni silno žele finale. Moramo ih umiriti pred našim šesnaestercem, a što ćešće dovoditi u probleme kada mi budemo na njihovoj polovici - kaže Danijel Lončar, jedan od onih igrača Osijeka koji će imati zadatak "pripitomiti" opasne riječke napadače.

Bijelo-plavi u dosadašnjem dijelu sezone nisu izgledali goropadno na gostovanjima. Nedostajalo je konkretnosti u završnici napada i više rizika u igri. S obzirom na specifičnost tog susreta, ovaj put nemaju ni razloga, a ni mogućnosti za kalkulacije. To je susret koji je za njih ‘biti il‘ ne biti‘ jer bi im eventualni prolazak u finale olakšao put do četvrtog uzastopnog plasmana na europsku scenu.

Izazov trofeja
Osječani bi morali imati puno motiva odigrati taj susret na pravi način. Četiri su godine prošle otkako se klub stabilizirao i vratio u vrh hrvatskog nogometa, ali, ruku na srce, još uvijek nedostaje onaj pravi rezultatski iskorak. Baš zbog toga je ta nedjeljna utakmica na Rujevici veliki izazov za momčad bijelo-plavih. To je trenutak u kojem trebaju dati najbolje od sebe bez ikakvih kalkulacija i konačno navijačima poslati jasnu poruku kako su spremni za velike stvari.

- Naravno da i mi želimo isto što i navijači. Otkako smo se ponovno okupili na treninzima, upravo je prva utakmica najčešća tema razgovora. Kup nam je golem motiv, a bez obzira na to što je Rijeka domaćin, sigurno je da su nam izgledi podjednaki. Tko ne bi volio zaigrati u finalu, boriti se za pobjednički trofej, to su posebne utakmice. Imamo tešku prepreku u polufinalu, morat ćemo biti baš dobri. Možemo to, naravno da možemo, Idemo dati sve od sebe, ulog je prevelik da bismo se postavili drukčije - smatra Lončar.

To je susret u kojem gubitnika nitko neće zapamtiti, a pobjednik će dobiti priliku ostati upisan u povijesti domaćeg nogometa. Utakmica u kojoj se jednostavno mora riskirati...

Dalibor Keler
PREMIJERA U KOPRIVNICI
Prvu utakmicu nakon koronakrize u hrvatskom nogometu odigrat će Slaven Belupo i Lokomotiva. Riječ je o susretu prvog para polufinala hrvatskog Kupa. Susret na stadionu “Ivan Kušek Apaš” u Koprivnici igra se u subotu s početkom u 20.15 sati, a izravno će ga prenositi HRT2 i HNTV.
Gubitnika nitko neće zapamtiti, a pobjednik će dobiti priliku ostati upisan u povijesti domaćeg nogometa
Najčitanije iz rubrike