Crna kronika
NEVJEROJATNA KRAĐA TRAJALA MJESECIMA

Ukrao 599 stabala iz šume kod Voćina
Objavljeno 29. svibnja, 2020.
Policija je osumnjičila 60-godišnjaka

SLATINA - Hrvatske šume gotovo se svakodnevno na području cijele Hrvatske bore protiv lopova koji im kradu velike količine drvne građe, i time čine štetu od nekoliko stotina tisuća kuna. Drvokradice su metom policijskih istraga i na području Slavonije i Baranje, a jedna takva krađa u okolici Slatine nedavno je uspješno riješena. Količina posječenih i ukradenih stabala iznenadila je i policijske istražitelje.Proteklih dvadesetak dana policijski službenici Policijske postaje Slatina provodili su kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krađe na štetu Hrvatskih šuma. Istraživanje je obavljeno na temelju prijave Hrvatskih šuma od 7. svibnja, da je na području Šumarije Voćin nastala šteta u šumi, odnosno da je nepoznata osoba izvršila sječu i krađu stabala.



Virovitičko-podravska policijska uprava je izvijestila da se neovlaštena i kaznena sječa dogodila između rujna 2019. do svibnja 2020. godine, u gospodarskoj jedinici „Jovac – Slana voda“, u blizini naselja Mačkovac, u vlasništvu Hrvatskih šuma, a kojim gospodari Šumarija Voćin. Tada još nepoznati počinitelj izvršio je neovlaštenu sječu i obaranje ukupno 599 stabala raznih vrsta, a potom je drvnu masu ukrao i odvezao s mjesta događaja, počinivši materijalnu štetu u vrijednosti od 102.750 kuna.

Neka stabla posječena su pri zemlji, a neka na visini od 80 centimetara do jednog metra. Registrirajući nelegalnu sječu, radnici Šumarije Voćin brojkama su označili svako porušeno stablo. Dio neotuđene drvne mase porušenih stabala, uredno složenih, pronađen je oko dva kilometra dalje od mjesta na kome su stabla posječena. Policijska istraga dovela je do 60-godišnjaka, protiv kojega će biti podnesena kaznena prijava zbog počinjenoga kaznenog djela krađe.



Slijedi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Još jedan drvokradica također je "pao" nakon policijske istrage, ali u Požeško-slavonskoj županiji. Kako priopćava tamošnja policijska uprava, policajci su dovršili kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjakom s područja Pleternice kojeg se sumnjiči da je u razdoblju od 8. do 15. svibnja u šumi, u blizini Pleternice, posjekao i otuđio nekoliko stabala u vlasništvu Hrvatskih šuma. Muškarac je kazneno prijavljen, a čeka se i odštetni zahtjev Hrvatskih šuma.

Proteklih mjeseci zabilježeno je i nekoliko krađa drva iz šume u Baranji, najviše na području Darde. Ipak, šumske su krađe najčešće u Sisačko-moslavačkoj županiji, u blizini Topuskog i granice s Bosnom i Hercegovinom. Lopovi uglavnom dolaze iz susjedne države, a granicu prelaze na gotovo nepristupačnom šumskom području. U posljednje tri godine tamo je zabilježeno više od 200 šumskih krađa, a u nekoliko navrata lopovi su, zajedno s drvima i traktorskim prikolicama, uhvaćeni na djelu.
Petar Žarković/Milan Bugarić

Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

Najčitanije iz rubrike