Osijek
TRAŽI SE IZMJENA URBANISTIČKOG PLANA

Investitor na prostoru nekadašnje “Bijele lađe” želi hotel i polikliniku
Objavljeno 29. svibnja, 2020.

Nakon što od ovoga ljeta bude u funkciji novo pristanište za putnike riječnih kruzera, još bi jedna investicija mogla u budućnosti “nadograditi” sadašnji izgled zapadnog dijela osječke promenade, odnosno Gornjodravske obale. Naime, odlukom vijećnika Gradskog vijeća s posljednje sjednice dano je zeleno svjetlo za početak procedure izmjena (i dopuna) Urbanističkog plana uređenja središta Osijeka.

Pokretanje postupka ovih izmjena i dopuna UPU-a inicirala je tvrtka želeći da joj se na prostoru na kojem je svojedobno bio restoran “Bijela lađa”, a koji je u njihovu vlasništvu, omogući gradnja višenamjenske zgrade poslovne namjene - poliklinike i hotela s pet nadzemnih etaža.

Problem je u tome što postojeći UPU središta Osijeka dopušta gradnju “uvis” samo četiri kata. Tolika je, naime, bila preporuka Ocjenjivačkog suda nakon svojedobno provedenog javnog anketnog natječaja za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje prostora “Bijele lađe” koji je, prije sada već 12 godina, investirao i proveo bivši vlasnik zemljišta Osijek-Koteks. Do danas ondje nije ništa sagrađeno, a u međuvremenu se promijenio i vlasnik te parcele. Radi kreiranja mogućnosti bilo kakve gradnje, “Žito” je od Grada Osijeka otkupilo prošle godine parcele koje čine prsten oko nekadašnje “Bijele lađe”, što je bio preduvjet da se počne razmišljati o novoj investiciji.

Iz materijala koji je prezentiran vijećnicima tvrtka “Žito”, u suradnji s uglednim liječnicima i hotelskim operaterom, osigurala je financijska sredstva u iznosu od sto milijuna kuna potrebnih za gradnju i dovršetak ovoga objekta. Štoviše, već postoji izrađeno idejno rješenje, kako se navodi, od strane renomiranog arhitektonskog ureda. Uz ovo “Žito” će, kao zainteresirana strana, osigurati i potrebna sredstva za izradu izmjena i dopuna urbanističkog plana središta Osijeka.

No, sve navedeno ne znači da će automatski početi i realizacija projekta. Odluka Gradskog vijeća prvi je nužan korak, ali, kaže nam naš sugovornik verziran o temi urbanizma: “Izmjena urbanističkih planova najdemokratičniji je proces u Hrvatskoj”.

Što to znači? U ovom slučaju u postupku izmjene i dopune sudjelovat će i usuglasiti se 12 različitih javnopravnih tijela, od konzervatora pri Ministarstvu kulture, HEP-a, Hrvatskih voda, MUP-a, Ministarstva obrane, preko lokalnih GPP-ova, Vodovoda i Osječko-baranjske županije.

Dakako, pitat će se i osječku javnost, onu susjedsku, odnosno GČ Gornji grad. Naime, kada se utvrdi prijedlog izmjena i dopuna, on ide u proces javne rasprave. Naposljetku, konačni će se prijedlog ponovno naći pred vijećnicima Gradskog vijeća, no sve ovo spomenuto dio je procedure duge bar nekoliko mjeseci. D. Kuštro
U KOJEM ROKU?
Dakle, ništa se sutra neće početi graditi, premda je to uvijek želja svakog investitora. Naime, i u završetku pisma namjere investitora, tvrtke “Žito”, spominje se strah da bi se, ako se postupak ne provede u kratkom roku, njihovi partneri mogli povući iz projekta, zbog čega bi u konačnici i “Žito” bilo prisiljeno odustati od njegove realizacije. Vrijeme će pokazati.
Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike