Novosti
OTVARANJE HRVATSKE GRANICE

Bez zabrane prelaska za deset zemalja
Objavljeno 28. svibnja, 2020.

Izmjenom Odluke o privremenoj zabrani prelaska granice Hrvatska će omogućiti ulazak u zemlju državljanima Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Litve, Latvije, Njemačke i Poljske, najavio je u četvrtak premijer Andrej Plenković. "Prema našoj analizi, epidemiološki komparativnim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan napredak kao u Hrvatskoj ili su trendovi takvi da možemo donijeti takvu odluku i omogućiti, uz odgovarajuće epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju koja je već napravljena, dolazak državljana iz ovih zemalja u turističkoj sezoni", rekao je Plenković na sjednici Vlade.


Kako se situacija bude poboljšavala, širit će se, kaže, ciljna skupina zemalja koje mogu doći u Hrvatsku.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozvao je strane državljane da na mrežnoj stranici entercroatia.mup.hr, koja je od četvrtka u funkciji, popune obrazac najave ulaska u Hrvatsku kako bi se smanjilo vrijeme čekanja na graničnim prijelazima.


Prema odluci Stožera civilne zaštite, državljani Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske i Njemačke mogu ući u Hrvatsku pod istim uvjetima koje su imali prije pojave koronavirusa. Međutim, zadržava se epidemiološka kontrola i obveza pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. "Prilikom ulaska u Hrvatsku državljana tih država evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje podataka vezanih za mjesto odredišta, brojeve mobitela i e-mail adresu radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga", kazao je Božinović.


Putnici koji unaprijed ne dostave svoje podatke to će napraviti na granici prilikom ulaska u zemlju. Božinović je napomenuo da će za to biti potrebno dulje vrijeme čekanja, vjerojatno u zasebnom traku.


Stranica je dostupna na engleskom i hrvatskom jeziku, a u sljedećim danima bit će prevedena na još desetak europskih jezika. "Uz spomenuto povezivanje, građani će na svoju elektroničku poštu povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije vezano uz upute i preporuke HZJZ-a", kazao je ministar unutarnjih poslova.
U Hrvatskoj je u 24 sata potvrđen jedan slučaj zaraze koronavirusom, a na respiratoru je preminula jedna osoba, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. Ukupan broj oboljelih od koronavirusa je 2245 osobe. Ukupan broj preminulih je 102 osobe. Testirana su 65.094 uzorka, 828 u 24 sata. Na bolničkom su liječenju 33 osobe, a na respiratoru ih je pet. Ukupan broj ozdravljenih je 2051 osoba, a četvero ih je ozdravilo u razdoblju od srijede do četvrtka. H/D.Pav.

BiH OTVARA GRANICU

Bosna i Hercegovina od 1. lipnja otvara svoje granice za ulazak državljana svih susjednih zemalja uključujući Hrvatsku, bez ograničenja vezanih za testiranja na koronavirus, potvrdio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. Dodao je kako su sva ograničenja za putnički promet sa susjedima ukinuta unatoč činjenici da su neke države zadržale ograničenja za ulazak državljana BiH.

Najčitanije iz rubrike