Osijek
KRATKO I ŽUSTRO GRADSKO VIJEĆE

Izostao aktualac, oporbeni vijećnici napustili sjednicu
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
Uz izostanak Vrkića i aktualca, u četvrtak nije bilo ni prijenosa sjednice uživo, i to bez objašnjenja

Iako se očekivalo da će 28. sjednica Gradskog vijeća, koja je u četvrtak održana u kongresnoj dvorani Nadbiskupijskoga vikarijata, biti kratka i “bezbolna”, jer je na dnevnom redu bilo samo 11 točaka, uglavnom usvajanja izvješća o poslovanju javnih ustanova u prošloj godini, činjenica da je jedna točka ipak izostavljena odvela je cijelu priču u drugom smjeru.

Naime, kako je prošla, 27. sjednica održana prije samo dvadesetak dana, vladajući su očito smatrali kako nije potrebno da se na dnevni red i ovaj put stavi popularni aktualac, odnosno mogućnost postavljanja pitanja i prijedloga gradonačelniku, a što je obično i najzanimljivija točka, kada se “trenira” demokracija u Osijeku. Tako je Željko Kovačević u ime Kluba HDZ-a odmah na početku sjednice zatražio izmjenu dnevnog reda i uvrštavanje te točke, a kada taj prijedlog nije usvojen, svi su vijećnici HDZ-a, smatrajući kako je ona u interesu javnosti, ustali i napustili sjednicu, a isto su učinili i neovisni Karlo Šatvar i Dragan Vulin te vijećnici stranke Biraj bolje.

- Mislim da građane najviše zanima kako to da se gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić već godinu dana ne pojavljuje na svom radnom mjestu, a prima punu plaću. Znači, njega već godinu dana nema ni na jednoj sjednici, a istovremeno se priprema za kandidaturu za mandat u Saboru. Svi Osječani žele znati gdje je gradonačelnik - komentirao je Kristijan Šimičić iz Biraj bolje.

Nakon njihova odlaska sa sjednice od oporbenih vijećnika ostao samo Vedran Novokmet, iz stranke Desno, te neovisni vijećnici Danijela Lovoković i Milan Kamenko.

- Meni je bilo bitno da raspravimo odluku Grada da se ukinu besplatni mjeseci tijekom ljeta u osječkim vrtićima i da roditelji moraju plaćati 200 kuna čuvanje mjesta. Odnosno, besplatni mjeseci zamijenjeni su koronamjesecima. Upravo je rasprava oko te točke i bila razlog zašto nisam napustio sjednicu s ostalim oporbenim vijećnicima. No, iako sam se takvoj odluci oštro usprotivio, Vijeće ju je ipak usvojilo. Također smo tražili dodatno objašnjenje o 5G mreži, jer je već počelo postavljanje infrastrukture po gradu, a mi ništa o tome ne znamo. Obećano je da će vijećnici o svemu biti informirani na sljedećoj sjednici - komentirao je Vedran Novokmet, koji se usprotivio i izvješću o radu vatrogasaca za prošlu godinu te zatražio objašnjenje policije o povećanju broja prometnih nesreća sa smrtnim ishodom i maloljetničkog kriminaliteta u Osijeku.

Razlog ostanka Milana Kamenka bio je što je sudjelovao u izvješću iz posljednje točke, o radu Lončarice, a sam dogradonačelnik Boris Piližota na kraju je sjednice, koja je završila već oko 10 sati i na kojoj su usvojene sve točke, komentirao kako vijećnicima HDZ-a najviše zamjera što su napustili sjednicu bez rasprave o visini naknade za vrtiće tijekom ljeta iako su upravo o toj temi javno polemizirali ovog mjeseca. Zanimljivo je i da Grad Osijek javnosti jučer nije omogućio praćenje sjednice u realnom vremenu, s tim što to nije najavio. Tako ni sami vijećnici nisu znali da nema live prijenosa, a tek se pred kraj sjednice pojavila obavijest kako će građani naknadno moći vidjeti snimku sjednice.

Nefreteta Z. Eberhard

KOVAČEVIĆ: NEKE GRANICE POSTOJE

- Pitanja i prijedlozi gradonačelniku točka je u interesu javnosti. Nama nije jasno u čemu je problem da se i ona uvrsti, jer je upravo na ovom mjestu nužno sučeljavati mišljenja. Bili smo spremni na raspravu oko svake točke, neke bismo i podržali, ali budući da nema argumenata i objašnjenja zašto je točka pitanja i prijedloga skinuta s dnevnog reda, jasno smo dali do znanja da postoji neka razina ispod koje nećemo sudjelovati u radu Gradskog vijeća - objasnio je stavove HDZ-a Željko Kovačević.

Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana