Novosti
VAŽNE OBLJETNICE ORUŽANIH SNAGA

Plenković: HV je sposoban odgovoriti na sve izazove
Objavljeno 27. svibnja, 2020.
Premijer je istaknuo kako je vojska dala svoj obol u svim kriznim situacijama

Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnica ustrojavanja HV-a proslavljeni su u srijedu na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman", gdje je premijer Andrej Plenković otvorio objekt "Vukovar" namijenjen smještaju polaznika škola HVU-a.

Snažna poruka

Premijer je u svom govoru istaknuo kako je Dan Oružanih snaga velik i važan događaj koji ujedinjuje povijest stvaranja hrvatske države, pobjedu u Domovinskom ratu i 29 godina dug put od Zbora narodne garde do današnje moderne, profesionalne i pouzdane Hrvatske vojske. "Dan Oružanih snaga je ne samo snažna poruka domoljublja i nacionalnog zajedništva nego i pokazatelj vaših spremnosti i sposobnosti za obranu hrvatskoga teritorija, za pružanje pomoći stanovništvu u vremenu ugroza i kriza", rekao je Plenković. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji gradnje smještajnog objekta "Vukovar", a posebice "donedavnom potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji je uložio velik dio sebe u realizaciju ovog projekta, ali i kroz cijeli mandat u jačanje položaja Hrvatske vojske u hrvatskom društvu".


Prisjećajući se postrojavanja i prisege prvih postrojbi Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj, prisjećamo se svih naših branitelja i njihova nemjerljivog doprinosa za slobodu i samostalnost Hrvatske, podsjetio je premijer te istaknuo kako je upravo radi njih naša "zadaća da promicanjem istine o Domovinskom ratu i čuvajući sjećanje na žrtve i heroje Domovinskog rata, snažimo Hrvatsku vojsku i policiju i pružimo dostojanstvo hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima". Istaknuo je kako je to njegova vlada činila cijeli mandat i na tome je posebno zahvalio ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu.


Izrazio je zahvalnost i poštovanje svim hrvatskim braniteljima, kao i onima koji se vode kao nestali, poginulima, ranjenima i njihovim obiteljima za sve što su učinili za slobodu Hrvatske. "Nažalost, nedavno je, služeći svojoj domovini u miru, poginulo pet mladih pripadnika Hrvatske vojske, jedan o okviru misije u Afganistanu i četiri vojna pilota. Želim ovom prigodom odati još jednom poseban pijetet tim mladim ljudima, izraziti poštovanje i zahvalnost njihovim obiteljima", rekao je Plenković.


Istaknuo je kako su vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu uporište razvoja naših oružanih snaga. "Danas je Hrvatska vojska spremna i sposobna u svakom trenutku i pod bilo kojim uvjetima odgovoriti na sve izazove i ugroze radi zaštite nacionalne sigurnosti. Naši vojnici diljem svijeta postižu sjajne uspjehe na međunarodnim vježbama i u misijama", rekao je premijer te dodao kako je Hrvatska vojska niz puta pokazala spremnost i obrambenu sposobnost.
Ostvareni ciljevi

"Jedan od osnovnih parametara koji definira današnje moderne oružane snage je moderna i sofisticirana oprema koju koristi. S ponosom ističemo kako je danas hrvatski vojnik u cijelosti opremljen proizvodima hrvatske obrambene industrije. Uložili smo mnogo napora i sredstava kako bi na ravnomjeran način razvijali sve grane Hrvatske vojske. Spomenut ću izgradnju i nastavak izgradnje obalnog ophodnog broda, nabavu višenamjenskih borbenih helikoptera ‘Black Hawk‘, uspješan remont transportnih helikoptera, opremanje borbenih vozila, nabavu modernih besposadnih zrakoplovnih sustava", naveo je premijer rekavši kako je Vlada, kada se govori o aktivnostima u području obrane i sigurnosti, ostvarila svoje zadane ciljeve. "Ostaje nam još višenamjenski borbeni avion", naglasio je.

"Cilj je Vlade Hrvatsku vojsku učiniti još učinkovitijom i kvalitetnijom, podizati razinu obrambenih sposobnosti i njezin međunarodni ugled", rekao je te podsjetio kako je njegova Vlada, nakon šest godina pada, četiri godine zaredom povećavala obrambeni proračun. Prisjetio se konkretnih situacija u kojima je sustav domovinske sigurnosti bio aktivan i učinkovit, poput velikih šumskih požara, poplava, epidemije COVID-19, ali i potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu. "Hrvatska vojska dala je svoj obol u vrlo kratkom roku i vrlo učinkovito na sve navedene krize, na čemu vam još jednom zahvaljujem", istaknuo je premijer. Zaključio je kako je Hrvatska vojska danas jamac sigurnosti i stabilnosti hrvatske države i hrvatskoga naroda.


Dijana Pavlović/H
"VUKOVAR" ZA SMJEŠTAJ POLAZNIKA HVU-a
Svečanosti su nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miroslav Tuđman, zamjenik načelnika Glavnog stožera, general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik HVU-a, general-bojnik Mate Pađen te drugi visoki vojni i civilni uzvanici. Ističući kako novootvoreni smještajni objekt ponosno nosi ime "Vukovar", simbola hrvatske slobode, opstojnosti i čuvara hrvatskog identiteta, Jurković je rekao kako se on sastoji od 15 etaža s ukupno 89 smještajnih jedinica. Namijenjen je za potrebe smještaja polaznika škola HVU-a, a njegovom potrebom znatno će se podići standard smještaja i života svih polaznika i sudionika nastavnih i obučnih procesa na HVU-u. "Otvorenje objekta ‘Vukovar‘ najvidljiviji je simbol transformacije Hrvatske vojske", ustvrdio je Tomislav Ivić.
Objekt "Vukovar" ima 15 etaža i 89 smještajnih jedinica i podići će standard života polaznika HVU-a
Najčitanije iz rubrike