Novosti
PREDIZBORNI PROGRAM RESTART KOALICIJE

Zakon o podrijetlu imovine i vraćanje poreznog Uskoka
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
Restart koalicija predvođena SDP-om predstavila je u srijedu svoj izborni "Program za početak!" kojim će pred birače na srpanjskim izborima, a čelnik koalicije i SDP-a Davor Bernardić poručio je da je došlo vrijeme za novu politiku, politiku hrabrosti, iskrenosti i povjerenja.


"Izbori su pred nama. Izbor se i ne čini tako teškim. Red ili kaos. Poštenje ili korupcija. Pravda i jednakost pred zakonom ili zaštita privilegiranih", kazao je Bernardić u pratnji koalicijskih partnera.


"Produljit ćemo mjeru za očuvanje radnih mjesta kroz Zakon o skraćenom radnom vremenu, donijet ćemo zakon o jednogodišnjem moratoriju na otplatu kredita, odluku o izravnom kreditiranju od strane državnih financijskih institucija malih i srednjih poduzetnike te set mjera za socijalno najugroženije građane kojih je više od milijun, a u hitnoj proceduri donijeti i Zakon o obnovi Zagreba", naveo je Bernardić.


Među prioritete uvrstio je oporavak i ponovni rast gospodarstva, rast zaposlenosti, plaća i mirovina, beskompromisnu borbu protiv korupcije i klijentelizma na svim razinama vlasti, sveobuhvatnu digitalnu transformacija sustava, teritorijalni preustroj i smanjenje broja jedinica lokalne samouprave te reformu zdravstvenog sustava radi saniranja dugova i smanjenja listi čekanja.


"Krenut ćemo u reindustrijalizaciju zemlje, razvoj hrvatske poljoprivrede, smanjenje PDV-a za turizam i ugostiteljstvo na deset posto te mijenjati gospodarsku strukturu i poticati inovativne, kreativne industrije, uz potporu strategiji tzv. zelene transformacije Hrvatske", istaknuo je Bernardić dodavši da će donijeti i lex cannabis.


Također je najavio kako će ponovno uspostaviti porezni Uskok koji je ukinut u vrijeme ove HDZ-ove vlade. "Donijet ćemo Zakon o podrijetlu imovine jer je jasno da je u Hrvatskoj previše onih čija imovina ne odgovara njihovim primanjima i plaćenim porezima", istaknuo je.


Naš je cilj, kazao je, povećati mirovine uvođenjem zajamčene mirovine od 70 posto prosječne plaće, podignuti minimalnu plaću na 4000 kuna neto, a dizanjem neoporezivog dijela dohotka na 5000 kuna i omogućiti odmah povećanje plaća za više od 700.000 radnika.


Predsjednik HSS-a Krešo Beljak poručio je da njegova stranka nije tražila ništa osim da se odmah nakon izbora krene u realizaciju ovog programa. Čelnik HSU-a Silvano Hrelja u fokus stavlja rješavanje problema obiteljskih mirovina, a predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš najavila je da joj je prioritet obnova Zagreba, što mora biti državni projekt, kako bi se ispravila nepravda i sramotna pljuska koju su Zagrepčani dobili od premijera i gradonačelnika.
Čelnik SNAGA-e Goran Aleksić kazao je da će pomoći građanima koje su banke opljačkale da dođu do svog novca. "Omogućit ćemo im besplatan pristup sudovima i pravno savjetovanje i zabraniti ovrhe na nekretninu koja je opterećena hipotekom iz nepoštenog kredita", najavio je. H
Oporba želi zajamčenu mirovinu od 70 posto prosječne plaće i minimalnu plaću od 4000 kuna neto