Svijet
NOVO ŽARIŠTE U TEŠNJU

U BiH pandemija opet izmaknula kontroli
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
U međuvremenu Srbija koristi koronu kao političko oružje i zabranjuje slijetanje aviona crnogorske aviokompanije u Beograd

U Bosni i Hercegovini u srijedu je zabilježen nagli skok broja novozaraženih koronavirusom, jer je potvrđeno ukupno 17 takvih slučajeva, a njih čak 14 zabilježeno je u Tešnju, izvijestili su iz entitetskih ministarstava zdravstva.

Testiranja uzoraka na Kliničkom centru u Sarajevu potvrdila su 14 novih slučajeva zaraze u Tešnju, odnosno u središnjem dijelu BiH, gdje je do sada bilo manje od dvadeset zaraženih.

To je veliki skok pozitivnih slučajeva u Federaciji BiH u kojoj se već tjednima bilježio jednoznamenkasti broj novozaraženih.

U utorak su tako u ovom entitetu potvrđena samo tri nova slučaja zaraze, a u ponedjeljak nije bilo nijednoga.

Dodatna tri slučaja zaraze do srijede potvrđena su u Republici Srpskoj, gdje je u proteklim tjednima epidemiološko stanje bilo znatno lošije nego u Federaciji, jer su tamo svakodnevno bilježili dvoznamenkasti broj novozaraženih.

BiH još zatvorena
Najveće žarište zaraze u BiH čitavo vrijeme je bila Banja Luka, gdje je potvrđeno gotovo 600 slučajeva, a drugi na popisu prema broju zaraženih bio je Maglaj sa 145 oboljelih. U cijeloj BiH, otkako su prvi slučajevi zaraze zabilježeni u ožujku, do sada je od koronavirusa oboljelo 2465 osoba, a umrlo ih je 146. Kao oporavljene vode se 1624 osobe.

BiH je popustila gotovo sva ograničenja uvedena s proglašenjem epidemije, pa će tako u toj zemlji od četvrtka početi raditi i svi tržni centri.

No BiH je istodobno među rijetkim državama regije koje još nisu otvorile svoje granice za strance. Ulazak u tu zemlju strancima je i dalje dopušten samo u slučaju poslovnih razloga, i uz pozivna pisma tvrtki iz BiH.

Ranije je najavljeno kako bi liberalizacija prelaska granice mogla uslijediti od 1. lipnja, o čemu bi Vijeće ministara BiH trebalo odlučivati u četvrtak.

U međuvremenu, Uprava civilnog zrakoplovstva u Srbiji zabranila je slijetanje aviona crnogorske nacionalne kompanije na beogradski aerodrom, piše srbijanski dnevnik Blic.

Blic navodi da je odluka da se avionima Montenegro airlinesa ne dopusti slijetanje u Beograd, u zračnu luku Nikola Tesla, što je rezultat reciprociteta, jer je vlada Crne Gore u ponedjeljak najavila otvaranje crnogorskih granica za više država, a među kojima nema Srbije.

U obrazloženju ove odluke, do koje je došao Blic, između ostaloga, piše i da je državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru, dok s druge strane crnogorski državljani mogu bez problema ući u Republiku Srbiju.

"Imajući navedeno u vidu, princip reciprociteta u kretanju putnika između dvije države ozbiljno je narušen, što neposredno utječe na reciprocitet u obavljanju redovnog zračnog prometa", stoji u obrazloženju koje navodi Blic.

Odluka srbijanskih vlasti stupa na snagu u srijedu, pa je u zračnu luku u utorak navečer sletio zrakoplov crnogorske kompanije sa 115 crnogorskih studenata, i oni će, kako navodi Blic, moći ostati u Srbiji.

Pogoršanje odnosa
Crnogorski premijer Duško Marković u ponedjeljak je najavio da će Crna Gora 1. lipnja otvoriti granice za zemlje koje imaju najviše 25 aktivnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, a na tom popisu nema Srbije.

Takva najava izazvala je oštre reakcije u Srbiji, pa je premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala stanovnike te zemlje da ne ljetuju u Crnoj Gori, a šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić rekao je da je potez vlasti u Podgorici „smiješan i besmislen čin“.

Crna Gora prije dva dana postala je prva "korona free" država u Europi, a vlasti te zemlje najavile su da će proglasiti kraj epidemije kada 28 dana uzastopno u toj zemlji ne bude potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a to se očekuje 2. lipnja.

Vuk Tešija
Grčka otvara granice da spasi turizam
Grčka će dopustiti ulazak putnika iz dvadesetak zemalja, uključujući Njemačku, Cipar i Izrael, od sredine lipnja, i oni neće morati u karantenu, otkrili su u srijedu vladini izvori, naglasivši da prve turiste očekuju upravo iz te tri zemlje. Turizam čini oko 20 posto grčkog gospodarstva i vlada taj sektor vidi kao glavni pokretač oporavka nakon izolacije. “Državljani iz 20 do 25 zemalja moći će doći”, otkrio je vladin izvor, i dodao da su na tom popisu osim spomenutih zemalja također i druge europske i balkanske zemlje.