Osijek
SENAT SVEUČILIŠTA DONIO DVIJE VAŽNE ODLUKE VEZANE UZ STATUSNE PROMJENE

Najesen kreće Kineziološki fakultet
Objavljeno 28. svibnja, 2020.

Na sedmoj sjednici Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, održanoj 27. svibnja, donesene su dvije važne odluke za razvoj visokog školstva i funkcioniranje akademske zajednice na istoku Hrvatske vezane uz statusne promjene Sveučilišta.

Prva se tiče osnivanja Kineziološkog fakulteta kao nove sastavnice osječkog Sveučilišta, a druga izdvajanja Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu te dislociranih studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti koji će se spojiti u novu ustanovu pod nazivom Sveučilište u Slavonskom Brodu. Veliki je ovo iskorak za razvoj i obogaćivanje akademskih programa u dva grada udaljena stotinjak kilometara, kaže rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera, Vlado Guberac i dodaje kako će se i u budućnosti ulagati u suradnju ovih dviju ustanova.

"Od 1. listopada dosadašnji program sveučilišnog studija Kineziologija, koji se izvodio na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, prerasta u novu instituciju, odnosno Kineziološki fakultet. Sjedište će mu biti u Drinskoj ulici, na prostoru Graditeljsko-geodetske škole Osijek. Osigurana je sva infrastruktura i nastavni kadar, kao i dvorane koje su potrebne studentima. Također, neće biti opterećenja za proračun, s obzirom na ranije postojanje studija i svog nastavno-administrativnog kadra. Projekcija u sljedećih pet godina je da će na preddiplomskom i diplomskom studiju biti 275 studenata na redovitom studiju i 120 na izvanrednom, što je ukupno 395 studenata. Što se tiče druge odluke, Senat je jednoglasno podržao osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu kao što je to Sabor zakonski propisao još 2015. godine. Cijeli proces se odužio gotovo pet godina, s obzirom na to da su Ustavnom sudu trebale dvije godine da odluči radi li se tu o povredi autonomije Sveučilišta, nakon čega smo mi pristupili analizi statusnih promjena izazvanih provedbom izdvajanja neke od sastavnica. Mogu reći da će buduće Sveučilište u Slavonskom Brodu imati malo više od tisuću studenata koji su bili dio osječkog Sveučilišta, s kojeg će "prijeći" i oko sto zaposlenika, odnosno dva posto djelatnika. Mi ćemo vjerojatno biti mentorsko sveučilište te očekujem da zajedničkim djelovanjem pridonesemo zaustavljanju iseljavanja mladih s područja istočne Hrvatske, u čemu ne bismo jedni drugima konkurirali s istovrsnim nastavnim programima", kaže Guberac.

"Također, vrlo brzo će se znati i vodstvo Sveučilišta u Slavonskom Brodu, s obzirom na to da imenovanje v. d. rektora obavlja Vlada RH, a onog trenutka kad se novo Sveučilište upiše u sudski registar, oni su pravno osnovani", pojašnjava Guberac. E. Nenadić
NOVI STUDIJI
Veliku podršku istok Hrvatske dobio je od Vlade Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića, kaže rektor Guberac, upravo za razvoj novih fakulteta i studijskih programa. “Još su u izradi elaborati za neke studije kojih nema na našem Sveučilištu, poput studija farmacije, koji je u poodmakloj fazi, te šumarstva i zaštite prirode i okoliša”, zaključio je Guberac.
Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike