Mozaik
NAKON DVA MJESECA ZASTOJA NAŠI FILMAŠI POČINJU SNIMATI

Brešan: Zbog novih mjera sve
je sporije, skuplje i zahtjevnije
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
Nakon više od dva mjeseca potpunoga zastoja budi se i filmska produkcija. Uskoro se počinju snimati filmovi i serije. Uz mjere opreza, bit će teško sve organizirati, veliki su izazovi i pred producentima, pa je do povratka na staro, kažu nam filmaši, još dug put. Jedan od naših najgledanijih redatelja, Vinko Brešan, uskoro počinje snimati novu dramsku seriju HRT-a "Dnevnik velikog Perice". Kako kaže, svi uključeni u projekt zasad samo naslućuju kako će se ubuduće raditi.

- Ono za što znam da je realni problem jest to što je zbog epidemioloških mjera snimanje sporije, skuplje i zahtjevnije, ali budžet zato nije veći. Mi sad, naime, moramo raditi sa znatno manjim budžetima - rekao je Brešan za HTV.

Ova situacija najviše glavobolje zadaje producentima, pred kojima je zahtjevna organizacija snimanja, ali i financijske akrobacije, kako bi sve ostalo unutar budžeta. Za nekoliko tjedana počinje i snimanje četvrte sezone hit-serije "Crno-bijeli svijet".

- To nije samo u Hrvatskoj izračunano, nego cijeli svijet to zna, sve kinematografije. Snimanja se usporavaju i do 15 posto, a za neke projekte možda i više, sve ovisi o tomu kakav je film - komentira producent Ivan Maloča iz Interfilma.

Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich kaže da su obavljeni mnogobrojni razgovori i nada se što skorijem pokretanju proizvodnje. Ove godine očekuje završavanje bar dva domaća projekta od pet planiranih.

- Sad je pitanje koliko će se moći dofinancirati da se pokriju te dodatne mjere opreza koje će biti potrebne za zaštitu od COVID-19, tako da dodatnog novca za te projekte koji su sad u "pipelineu" ima i tu nema problema - tvrdi Maricich.

Situacija je slična u cijelom svijetu, ali naša dobra epidemiološka situacija daje razloge za optimizam.

- To nam je omogućilo da se počnemo otvarati ranije od nekih drugih država, a prepoznati smo u svijetu i kao zemlja koja je bila u stanju jamčiti višu razinu sigurnosti nego neke druge zemlje, i na tom tragu imamo i određene naznake da bismo mogli biti jedna od država koja će prva privući nove produkcije - ističe ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Stvari se pomalo kreću, ali do povratka golemih stranih produkcija poput "Ratova zvijezda" i produciranja više od pet domaćih naslova godišnje proći će još neko vrijeme. T.K.
Možda ste propustili...

TREBALE MU ČETIRI GODINE

Parfem koji kupcu daje miris svemira

JUBILARNI 60. SPLITSKI FESTIVAL ZABAVNE GLAZBE

Restrospektiva uz počast Oliveru te show program

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJERA I SNIMANJE PREDSTAVE “NAŠ VUKOVAR”

Glumci prikazali povijest života grada na Dunavu

2

“FIRST ROSE OF SPRING”

Izišao novi album Willieja Nelsona

3

IPAK UŽIVO, A NE VIDEOVEZOM

Dodjela MTV Video Music Awards u New Yorku 30. kolovoza