Mozaik
NAKON DVA MJESECA ZASTOJA NAŠI FILMAŠI POČINJU SNIMATI

Brešan: Zbog novih mjera sve
je sporije, skuplje i zahtjevnije
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
Nakon više od dva mjeseca potpunoga zastoja budi se i filmska produkcija. Uskoro se počinju snimati filmovi i serije. Uz mjere opreza, bit će teško sve organizirati, veliki su izazovi i pred producentima, pa je do povratka na staro, kažu nam filmaši, još dug put. Jedan od naših najgledanijih redatelja, Vinko Brešan, uskoro počinje snimati novu dramsku seriju HRT-a "Dnevnik velikog Perice". Kako kaže, svi uključeni u projekt zasad samo naslućuju kako će se ubuduće raditi.

- Ono za što znam da je realni problem jest to što je zbog epidemioloških mjera snimanje sporije, skuplje i zahtjevnije, ali budžet zato nije veći. Mi sad, naime, moramo raditi sa znatno manjim budžetima - rekao je Brešan za HTV.

Ova situacija najviše glavobolje zadaje producentima, pred kojima je zahtjevna organizacija snimanja, ali i financijske akrobacije, kako bi sve ostalo unutar budžeta. Za nekoliko tjedana počinje i snimanje četvrte sezone hit-serije "Crno-bijeli svijet".

- To nije samo u Hrvatskoj izračunano, nego cijeli svijet to zna, sve kinematografije. Snimanja se usporavaju i do 15 posto, a za neke projekte možda i više, sve ovisi o tomu kakav je film - komentira producent Ivan Maloča iz Interfilma.

Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich kaže da su obavljeni mnogobrojni razgovori i nada se što skorijem pokretanju proizvodnje. Ove godine očekuje završavanje bar dva domaća projekta od pet planiranih.

- Sad je pitanje koliko će se moći dofinancirati da se pokriju te dodatne mjere opreza koje će biti potrebne za zaštitu od COVID-19, tako da dodatnog novca za te projekte koji su sad u "pipelineu" ima i tu nema problema - tvrdi Maricich.

Situacija je slična u cijelom svijetu, ali naša dobra epidemiološka situacija daje razloge za optimizam.

- To nam je omogućilo da se počnemo otvarati ranije od nekih drugih država, a prepoznati smo u svijetu i kao zemlja koja je bila u stanju jamčiti višu razinu sigurnosti nego neke druge zemlje, i na tom tragu imamo i određene naznake da bismo mogli biti jedna od država koja će prva privući nove produkcije - ističe ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Stvari se pomalo kreću, ali do povratka golemih stranih produkcija poput "Ratova zvijezda" i produciranja više od pet domaćih naslova godišnje proći će još neko vrijeme. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa