Dome slatki dome
NOVA GRADSKA ZELENA POVRŠINA

Plutajući vrtovi
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
Po uzoru na Pariz, na brodskoj će prevodnici nekadašnje brane "Kaiserbad" u bečkom Dunavskom kanalu niče nova gradska zelena površina – plutajući vrtovi za opuštanje u središtu grada koji će biti otvoreni za sve Bečanke i Bečane.

Zahvaljujući toj hvalevrijednoj inicijativi, Dunavski bi kanal trebao postati još važniji koridor svježeg zraka koji u vrućim ljetnim mjesecima pogoduje ugodnijoj klimi u gradu.

U okviru radova postavit će se velike ploče koje će promenadu uz Dunavski kanal povezati s dosad neiskorištenom prevodnicom "Kaiserbad". S obzirom na to da u ovom predjelu kanala postoji mnogo betonskih površina, predviđeno je da se one u određenoj mjeri uklone te da se posebna pažnja pokloni ozelenjivanju. Stoga je u plutajućim vrtovima planirano postavljanje velikih posuda u kojima će biti posađene trajnice i trave te na pojedinim mjestima veliki grmovi i stabla. Uz to će među ovim zelenilom biti raznolikih mogućnosti za sjedenje i ležanje, i to ponešto za svaku dobnu skupinu.

Inicijatorica tog projekta, članica bečkog poglavarstva za okoliš Ulli Sima, izrazila je zadovoljstvo time što će se projekt konačno realizirati: "Otvaramo prostore uz rijeku za sve, stvaramo atraktivne površine za besplatno korištenje i time pridonosimo visokoj kvaliteti života u našem gradu."

Poznato je da se Grad Beč raznim korisnim mjerama poput ozelenjivanja fasada i parkova za rashlađivanje bori protiv posljedica klimatskih promjena. S obzirom na to da bi projekt bečkih plutajućih vrtova trebao biti dovršen do kraja ljeta, ovaj će grad uskoro postati bogatiji za još jednu zelenu oazu. M.R.
Možda ste propustili...