Dome slatki dome
ISTRAŽIVANJE

I psi su naporni i svojeglavi kad dođu do adolescencije
Objavljeno 28. svibnja, 2020.

Pas vam je napunio sedam-osam mjeseci i odjednom više ne sluša, štoviše, kad ga pozovete, prkosno vas pogleda i otrči u suprotnom smjeru? Jedva da ima vlasnika koji to nisu iskusili, a znanstvenici savjetuju da se ne uzrujavate - pas je u pubertetu.

Nova studija podupire preporuke stručnjaka da pričekate da to razdoblje prođe. Prema znanstvenicima, psi tada prolaze vrlo osjetljivo razdoblje, na početku su svoga puberteta, zbog kojeg se ponašaju poput ljudskih ekvivalenata.

Poput tinejdžera
"Ljudi iz iskustva sami znaju da se ponašanje pasa u adolescenciji razlikuje od ponašanja mladih i odraslih pasa", kaže Barbara Smuts sa Sveučilišta Michigan u Ann Arboru, koja nije bila uključena u istraživanje. Ta "vrlo dobrodošla" studija prva je koja to podupire, prenosi Američko društvo za znanost.

Štenad se poput djece veže uz ljude. “No vlasnici često imaju osjećaj da su podbacili kad štenad dođe do adolescencije, što je kod većine pasa u dobi od oko osam mjeseci", kaže Lucy Asher sa Sveučilišta Newcastle, koja je vodila istraživanje objavljeno u Biology Letters. Poput tinejdžera, čija su tijela preplavljena hormonima i čiji mozak tada doživljava velike promjene, psi u adolescenciji mogu prestati slušati svoje vlasnike. A vlasnici odgovore na to na različite načine, kaže Asher. Neki štenad kažnjavaju, neki ju ignoriraju, a neki je se tada i riješe. Prema podatcima američkih prihvatilišta za životinje, psi u toj dobi najčešće i završe u skloništima. Kako bi utvrdio na koji način pubertet mijenja ponašanje psa, znanstveni je tim pratio odrastanje 70 ženki njemačkih ovčara, zlatnih retrivera i labradora koje su trenirane kao potencijalni psi vodiči.

Štenci su ocjenjivani po tome koliko su vezani ili traže pažnju skrbnika, primjerice, sjedenjem neposredno uz čovjeka ili pokazivanjem osjećaja snažnih veza s određenom osobom, kao i po znacima tjeskobe prilikom razdvajanja, poput drhtanja. Takva ponašanja upozoravaju na tjeskobu i strah.

Psi s višim ocjenama prema oba kriterija ranije su ulazili u pubertet, s oko pet mjeseci, u usporedbi s onima s nižim ocjenama, koji su u pubertet ulazili kasnije.

Pod stresom
"Ljudska" istraživanja pokazala su da mlade djevojke s lošim odnosima s roditeljima uđu u pubertet ranije. Stoga, kao i kod ljudi, i psi s nekvalitetnim odnosima sa skrbnicima pokazuju odstupanja u svom reproduktivnom razvoju.

To je fascinantno otkriće, kaže Smuts. Psi u adolescenciji koji su pod stresom zbog razdvajanja od skrbnika češće nisu slušali tu osobu, za razliku od drugih nepoznatih osoba, koje jesu, što kao i kod tinejdžera upozorava na nesigurnost u toj dobi.

Kako bi ispitali poslušnost, znanstvenici su prvo testirali pse u dobi od pet mjeseci, a potom kad su imali osam mjeseci. Psima su zapovijed "sjedi" izmjence davali njihovi skrbnici i stranci.

Svi štenci u pretpubertetskoj fazi brzo su poslušali obje osobe, no kad su stigli do puberteta, mnogi su opetovano odbijali poslušati svoga skrbnika, ali su spremno poslušali stranu osobu. Psi koji nisu bili čvrsto vezani uz svoga skrbnika čak su bili i spremniji poslušati zapovijed stranca - poput ljudskih tinejdžera. Pubertetska je pseća faza, čini se, prolazna i, prema podatcima studije na 285 pasa vodiča, preadolescentni i postadolescentni psi mogu se lakše obučiti za vodiče od onih u pubertetu. Znanstvenici ističu da bi zbog sličnosti s tinejdžerima psi u adolescenciji mogli služiti kao modeli u istraživanjima ljudskih ekvivalenata. H
Možda ste propustili...