Novosti
ZAŠTITNA MASKA NIJE NAODMET

U prekogranični šoping u Bogojevo zasad bez većih gužvi
Objavljeno 27. svibnja, 2020.
Srpski granični policajci upozoravali su putnike da će im trebati maske, no u prodavaonicama ih ne uvjetuju

Čim je prošloga petka Srbija otvorila granice i omogućila slobodan ulazak na svoj teritorij bez obveznog PCR testa na koronavirus, neki su Slavonci i Baranjci, većinom Osječani, već u rano jutro krenuli put graničnog prijelaza Erdut - Bogojevo kako bi obnovili staru naviku kupovanja duhanskih proizvoda, lijekova, alkoholnih pića, sokova i drugih jeftinijih potrepština u susjednoj zemlji unatoč činjenici da Srbija i dalje bilježi svakodnevno nove slučajeve zaraze koronavirusom. U toj su zemlji u utorak, 26. svibnja, bila 34 novooboljela, a ukupno hospitaliziranih je 657.

Razveselili trgovce

Dvomjesečna zabrana prelaska i strah od zaraze ipak su ostavili traga, pa tako ipak nisu zabilježene veće gužve na graničnim prijelazima. Posvjedočili su nam to Osječani koji su odmah nakon otvaranja granice otišli u 40-ak kilometara udaljeno Bogojevo, u popularne prodavaonice "Niš" i "Ducko", i to, prema vlastitom priznanju, ponajprije zbog cigareta. Neki su pritom odlučili ondje i ručati u tamošnjem restoranu.


"Iznenadila sam se kad su se trgovci razveselili kad su me vidjeli na vratima već u petak oko 16 sati. Moram priznati da nitko na granici ni u prodavaonici nije tražio ni masku ni rukavice, i nitko me zbog toga nije opomenuo. Čujem da neki na granici traže masku, neki ne. Kakogod, nakon dužeg vremena ponovo sam bila ‘preko‘ i vjerujem da će s vremenom prelaziti sve više ljudi. Sad nije bila gužva, u ljekarni sam bila jedina, a u prodavaonici nas je bilo samo nekoliko", svjedoči Osječanka Gordana Burian. I dan poslije, priča 50-godišnja Osječanka F. S., situacija na graničnom prijelazu kod Erduta bila je istovjetna onoj dan prije. Kaže kako je policajac na srpskom graničnom prijelazu upozorio nju i suputnika da moraju imati maske, pa su se prije šopinga uputili u ljekarnu. U prodavaonici maske ipak nisu bile obvezne, a kupila je ono što i inače kupuje u Srbiji.


"Duhanski su proizvodi upola jeftiniji nego u Hrvatskoj i logično mi je da ih ondje kupujem. Odmah nakon kupnje tradicionalno smo otišli u restoran i ručali. Nije me bilo strah da ću se ondje zaraziti koronavirusom. Na vratima restorana stoji natpis da je maska potrebna, no nitko je nema, ni konobari. Ne znam ni što bismo mi s njom kad smo već došli jesti", našalila se Osječanka koja je na granici dobila letak s popisom linkova koji upućuju na ponašanje tijekom pandemije.


U nedjelju ujutro, priča Osječanin L. C., on i njegov otac bili su jedini putnici iz Hrvatske na graničnom prijelazu Bogojevo. Začudili su se, priča, što čak nisu vidjeli ni jedan kamion. "Kupili smo cigarete, nekoliko litara soka i razne grickalice. Primijetio sam da su im prodavaonice poluprazne i da nedostaje mliječnih proizvoda koje obično kupujemo mi koji dolazimo iz Hrvatske. Zapravo se ništa nije promijenilo, već samo nema gužvi kakvih je prije korone itekako bilo na granici sa Srbijom", prisjeća se L. C.


Da kupaca još uvijek nema kao prije potvrdili su nam i u ljekarni "Zlatni lav" u Bogojevu. Na upit jesu li obvezne maske, od djelatnice doznajemo kako bi bilo poželjno staviti ih na lice, no nije obveza. Od drugih Osječana doznajemo da su djelatnici u prodavaonici ipak tražili od kupaca da stave masku na lice, a dezinficijensa koji su obvezni pri ulasku u javne prostore u Hrvatskoj, a posebice u prodavaonice i ljekarne, ondje nema.
U BiH od lipnja

Da naši sugovornici nisu iznimka pokazuje i statistika o broju vozila koji je od 22. do 25. svibnja prešao državnu granicu na cestovnom graničnom prijelazu Erdut. Kako izvješćuju iz PU osječko-baranjske, granicu su prešla ukupno 2322 osobna vozila, od čega 1111 na ulazu u Republiku Hrvatsku i 1211 osobnih vozila na izlazu iz Hrvatske. Dodajmo tome da su i svi ostali granični prijelazi sa Srbijom otvoreni i da se prelazak može obaviti prema pravilima koja su vrijedila prije početka pandemije - uz putovnicu ili osobnu iskaznicu, i to bez potvrde o testiranju te obveze samoizolacije pri povratku u Hrvatsku.

Osim u Srbiji, Slavonci imaju naviku prekograničnog šopinga i u Bosni i Hercegovini. Ondje se granice, kako je najavljeno, otvaraju od 1. lipnja, a nakon što su zbog pandemije koronavirusa zatvorene 17. ožujka. Točnije, za sada se preko granice s BiH može ići s putovnicom, no mnogi čekaju potpuno otvaranje, odnosno prelazak s osobnom iskaznicom, i to ponajprije zbog kupnje stolarije, a što godinama običavaju ondje kupovati. "Čim se granice otvore, idem u Brčko pogledati cijenu PVC stolarije. I prije koronavirusa ljudi su ondje kupovali takve stvari jer su znatno jeftinije nego u Hrvatskoj. Ne strahujem, jer da za to ima razloga, onda se ne bi ni otvarale granice", zaključuje mlada Osječanka.
Marija Mihelić
EPIDEMIJA SE U SRBIJI SMIRUJE SPORIJE OD OČEKIVANOG
Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut" izdali su preporuke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom. Gotovo su istovjetne hrvatskim, uz naglasak da se kontakti s drugim osobama u kućanstvu, na radnome mjestu, odnosno na javnim mjestima, trebaju smanjiti. Preporuke na stranici www.covid19.rs odnose se i na često pranje ruku, prozračivanje prostorija, izbjegavanje kontakata s osobama s respiratornim problemima, kao i to da, osjete li simptome infekcije dišnih organa, osobe trebaju staviti masku, pojačati higijenu ruku i sl. Preporuke su, dodajmo i to, općenite, odnosno ne odnose se na specifične objekte poput prodavaonica, ljekarni i drugog. Srbija postupno ublažava ili ukida mjere za suzbijanje širenja COVID-19, zadržava visoku razinu testiranja na koronavirus, no uzastopni dnevni podatci s desetcima novozaraženih pokazuju da se epidemija smiruje sporije od očekivanog. Nakon što je 9. svibnja prijeđen broj od 10.000 oboljelih, u subotu je među 4415 testiranih uzoraka potvrđeno 68 novih slučajeva, što je ukupno 11.092 od početka epidemije 6. ožujka. Dosad je testirano ukupno 214.212 osoba, a oporavljenih je, prema službenoj statistici Ministarstva zdravlja, više od polovine - 5699 osoba od 11.092 oboljela. Umrlo je 238 osoba i smrtnost je u toj zemlji 2,15 posto. Epidemiolog Predrag Kon istaknuo je da će kad stopa pozitivnih testova na koronavirus bude ispod 0,5 posto to biti znak da virus nestaje, ocijenivši da se to može očekivati u lipnju. Stručnjaci su suglasni da cirkuliranje virusa u populaciji slabi, te da je on osjetno manje virulentan nego u početku ili na vrhuncu epidemije, ali se iz opreza privremene COVID bolnice još drže otvorenima, a među njima i najveća na beogradskom velesajmu.
Dezinficijensa, koji su obvezni pri ulasku u javne prostore u Hrvatskoj, u Bogojevu nema