Novosti
DOBRA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA DOVELA DO NOVOG POPUŠTANJA MJERA

Ukinuta zabrana rada trgovina i tržnica nedjeljom, nema novooboljelih
Objavljeno 26. svibnja, 2020.

Nacionalni stožer civilne zaštite u utorak je zbog povoljne epidemiološke situacije ukinuo zabranu rada nedjeljom.


"Zbog povoljne epidemiološke situacije izmjenom odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za trajanja proglašene epidemije COVID-19 ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo", navodi se u priopćenju Stožera civilne zašite.


Stožer je donio i izmjenu Odluke o posebnom načinu rada tržnica za trajanja epidemije koronavirusa. Omogućeno je da se na tržnicama prodaje cvijeće, ali i svi drugi proizvodi koji su se prodavali i prije ograničenja, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Stožer je zabranu rada nedjeljom u vrijeme epidemije koronavirusa uveo 24. travnja, a od tada do 26. svibnja od zabrane rada nedjeljom, blagdanima i neradnim danima bili su izuzeti kiosci, pekarnice, trgovine kruhom, pekarskim proizvodima i trgovine na benzinskim postajama.


O povoljnoj epidemiološkoj situaciji svjedoči kako u 24 sata nije bilo novooboljelih od COVID-a, a preminula je još jedna osoba, čime je ukupan broj preminulih narastao na 101. "Ukupan broj oboljelih od koronavirusa je 2244", navodi se u priopćenju Nacionalnog stožera. Do sada su testirane 63.682 osobe, od toga 1260 u 24 sata. Na bolničkom liječenju su 42 osobe, a od toga je na respiratoru pet pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 2046.


U KBC-u Osijek testirano je 148 uzoraka, a u županijskom Zavodu za javno zdravstvo 16 i ni jedan od ukupno 164 uzorka nije bio pozitivan, istaknuto je u priopćenju Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. I dalje je hospitalizirana jedna osoba, a na respiratoru nema pacijenata pozitivnih na koronavirus. Deset pacijenata nalazi se na kućnom liječenju. Ukupan broj oboljelih na području Osječko-baranjske županije od početka epidemije iznosi 133, a izliječenih je s 26. svibnja bilo 114. Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a, u samoizolaciji su tri osobe, četiri manje nego u ponedjeljak.
Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak da se dovršava nalaz zdravstvene inspekcije oko zamjene pacijentica u splitskom KBC-u te će javnosti biti dostupan najkasnije sredinom idućeg tjedna. Na pitanje uživa li ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović njegovo povjerenje, rekao je da će nakon rezultata istrage incidenta u kojemu su zamijenjeni identiteti dviju pacijentica, nakon čega je jedna od njih preminula i pokopana pod pogrešnim imenom u Hercegovini, postupati Upravno vijeće, a u konačnici on kao ministar. "Učinjen je veliki propust i treba svakako naći odgovornost", poručio je. D.Ku./H
U POŽEGI PREMINULA STARIJA ŽENA
U ponedjeljak navečer od koronavirusa u Općoj županijskoj bolnici Požega preminula je žena rođena 1931. godine. Informaciju je potvrdio epidemiolog Požeško-slavonske županije, dr. Ante Vitalia. Preminula je bila primljena u bolnicu kao pozitivna na koronavirus, s jačom upalom pluća i nekoliko kroničnih bolesti.

"Preminula osoba bila je u kontaktu sa svojim unukom i ona je bila pozitivna na koronavirus 13. svibnja te je nakon nekoliko dana zbog pogoršanja svog osnovnog stanja bila hospitalizirana. Nije razvila temperaturu, bila je u bolnici s koronavirusom i dobrog stanja cijelo ovo vrijeme. Kako mi je javljeno, gospođa je iznenada preminula", rekao je epidemiolog Ante Vitalia. U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna četiri slučaja zaraze koronavirusom i te se osobe nalaze na kućnom liječenju. U samoizolaciji se trenutno nalaze dvije osobe, a ukupno je testirano 1168 osoba. U utorak je bio trinaesti dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji. B.S.T.
Možda ste propustili...

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu