Sport
ZASJEDAO MNO SLAVONIJE I BARANJE

U pripremi reorganizacija sustava natjecanja, od 15. kolovoza kreću amateri
Objavljeno 27. svibnja, 2020.

U kompletnom je sazivu zasjedao Međužupanijski nogometni odbor (MNO) Slavonije i Baranje, koji je u početku bio informiran o zaključcima Izvršnog odbora HNS-a koji će i ovoga tjedna donijeti nove odluke. Jedna će biti vezana za sustav natjecanja u sezoni 2021./2022. za koju je predviđena promjena sustava natjecanja. Prijedlog je da 1. HNL ima deset klubova, 2. HNL od 10 do 12, a treće HNL bile bi podijeljene u tri skupine po 10 do 12 klubova. Planira se uvođenje dvojnih registracija koje bi umnogome pomogle mladim igračima da imaju kontinuitet nastupa o čijoj će se starosnoj granici odluka donijeti naknadno.

Vezano za kalendare natjecanja Treće HNL "istok" te obje regionalne međužupanijske lige, MNO je usvojio prijedlog da treća liga s natjecanjem počne 15. kolovoza, a jesenski dio bi završio 29. studenoga 2020. Ako vremenske prilike budu povoljne, nastavilo bi se s igranjem i u prosincu kako bi manje kola ostalo za proljeće. Ovoljetne, pak, kvalifikacije za popunu 2. HNL bi se igrale početkom srpnja 2020. godine, o čemu će odluku donijeti IO HNS-a, kao i o mjestu odigravanja.

MNO je potom dao prijedloge o popunjavanja slavonsko-baranjske treće lige. Prema njemu, prvak MŽNL "Osijek-Vinkovci" Valpovka (Valpovo) izravno će obnoviti taj saziv, a prvaku MŽNL "Požega-Slavonski Brod" Slavonac (Bukovlje) daje se rok do 10. srpnja da ispuni uvjete iz Pravilnika o licenciranju klubova 3. HNL. Ako ih ne ispuni u 3. HNL, ući će Svačić (Stari Slatinik). Ako se slavonski predstavnik (Marsonia ili Belišće) kroz kvalifikacije plasira u Drugu HNL iz MŽNL "Osijek-Vinkovci", u Treću HNL bi se plasirao i drugoplasirani klub ako ispunjava uvjete, a što bi trebala biti Mladost iz Satnice Đakovačke.

MNO je zatim verificirao sve prvake kako 3. HNL i MŽNL-a tako i vezano za natjecanja prvih ŽNL i ostalih natjecanja unutar županija za koja će svaki ŽNS donijeti odluku o svojim ligama.

Stav MNO-a je da se završnice Kupa ŽNS-a odigraju u pripremnom razdoblju klubova, a prije početka prvenstva te da se pobjednici županijskih kup-natjecanja dostave HNS-u do 15. kolovoza 2020. Svi su prijedlozi i odluke jednoglasno doneseni, a iduću će sjednicu MNO održati nakon sjednice Izvršnog odbora HNS-a.

Dražen Lekšan
Za sezonu 2021./22. prijedlog je da treće HNL budu podijeljene u tri skupine po 10 do 12 klubova
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike