Osijek
DVO ĆE IPAK PONOVNO PRIMITI ISPISANE

Ispisali djecu iz gradskog vrtića zbog straha od korone, pa zamalo “izvisili”
Objavljeno 27. svibnja, 2020.

Nakon prvog popuštanja epidemioloških mjera, kada se činilo konačnim da će do jeseni mališani u gradske vrtiće moći samo uz velik broj ograničenja, neki roditelji, pogotovo predškolaca, odlučili su se za ispisivanje djece iz gradske predškolske ustanove. No samo dva tjedna nakon ispisa situacija se promijenila. U vrtić mogu redovito sva djeca, ali njihova, rečeno im je - više ne. Slučaj je to i osječke obitelji.

"Roditelj sam troje djece, koja su išla u gradski vrtić Jaglenac, svako tri godine. Iako je supruga bila kod kuće i nezaposlena, uspijevali smo plaćati sve redovito i podmirivati normalno svoje obveze. U 2019. godini samo je jedno naše dijete ostalo u vrtiću. Početkom godine supruga je našla posao, ali ja sam, nažalost, ostao bez posla. Kako smo došli u situaciju s koronom, nije se vidjela nikakva naznaka da bih ja mogao doći u to vrijeme do zaposlenja. A s obzirom na to da sam bio nezaposlen, a nezaposlenima nije bilo omogućeno slati dijete u vrtić, mislili smo da je to - to, da najmlađi sin više neće moći u vrtić do jeseni, pa smo ga ispisali početkom svibnja. Drugo je dvoje djece krenulo u ponedjeljak u školu, a ja sam nakon šest mjeseci potrage za poslom nekim čudom proteklog tjedna pronašao posao i počeo raditi. Stoga sam zamolio Dječji vrtić Osijek da mi omogući povratak djeteta u vrtić u istom mjesecu, jer u trenutnoj situaciji dijete od šest godina nemam kome ostaviti. No iz DVO-a su nas odbili! Ni supruga ni ja nemamo mogućnosti tražiti od poslovođe mijenjanje radnog vremena i sada ne znamo što da radimo do 1. rujna, kada bi naš sin trebao krenuti u školu. Njegovo mjesto u vrtiću nije i neće biti popunjeno, jer upisa trenutno nema, niti će ih biti do novih formiranja grupa za jesen, pa ne mogu shvatiti zašto ga se ne može jednostavno vratiti u njegovu skupinu!? Zar bih ja trebao odbiti posao koji sam dugo tražio ili ostavljati šestogodišnjaka samog kod kuće dok smo supruga i ja na poslu, a drugo dvoje djece u školi?" očajan je Osječanin, koji je iz Dječjeg vrtića Osijek dobio i službenu odbijencu o povratku najmlađeg sina u vrtić koji je svoj djeci iz njihove obitelji gotovo deset godina bio drugi dom.

"U skladu s dogovorom razvojno-pedagoške službe, djeca koja su u godini pred polazak u školu, a ispisana su tijekom svibnja iz vrtića, nemaju mogućnost ponovnog upisa do kraja ove pedagoške godine. Unatoč nastojanjima da iziđemo u susret roditeljima kada god je to moguće, u ovom slučaju to nismo u mogućnosti učiniti s obzirom na organizacijske i kadrovske uvjete rada", stoji u dopisu koji potpisuje Uprava Dječjeg vrtića Osijek.
I. Solar
PREDOMISLILI SE
Iz DVO-a su nam jučer rekli kako su se u međuvremenu konzultirali s Gradom Osijekom te da će se ipak izići u susret roditeljima. “Kontaktirat će ih naša pravna i financijska služba, i morat će proći ponovno proces potpisivanja ugovora i plaćanja akontacije, ali će biti upisani”, poručuje ravnateljica DVO-a Marija Štambuk Čabaj.
Možda ste propustili...

PROJEKT OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE ZA SREDNJOŠKOLCE

Prijavite se za “Učeničko poduzetništvo”

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

ZATVOREN MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Građa je na sigurnome, izložbe u podstanarstvu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana