Osijek
CENTAR “JA KAO I TI”

Izolaciju podnijeli strpljivo i savjesno
Objavljeno 27. svibnja, 2020.
Mjere su popustile, korisnici izlaze u šetnju zajedno s asistentima i dopušteni su im posjeti, kaže Mira Leko Ćurčić

Prelazak u treću fazu popuštanja mjera još uvijek ne znači potpunu samostalnost u ustanovama socijalne skrbi. Konkretno, u Centru za pružanje usluga u zajednici "JA kao i TI", čija je osnovna djelatnost uključivanje osoba s mentalnim izazovima u zajednicu, korisnike još uvijek svakodnevno obilaze asistenti. No, općenito gledajući, ravnateljica Mira Leko Ćurčić ističe kako je ponosna na svih 99 korisnika koji su najkritičnije vrijeme epidemije podnijeli vrlo strpljivo i savjesno.

- Bilo je teško održati ih na distanci u stanovima od 50-ak četvornih metara, gdje ih je smješteno po četvero. Cijelo to vrijeme naši su djelatnici išli za njih u nabavu namirnica i pružena im je sva stručna pomoć u intenzivnijem obujmu. Još uvijek izlaze u šetnju zajedno s asistentima iako je sad puno opuštenija situacija i, primjerice, dopušteni su im posjeti – kaže ravnateljica dodajući da im se sugerira što je više moguće boravak na otvorenom, a što ujedno i znači sadržajnije vrijeme nego što su ga provodili proteklih mjeseci. Za razliku od korisnika smještenih u organiziranom stanovanju, oni koji su smješteni u ustanovi imali su mogućnost prošetati se u dvorištu i bilo im je s te strane lakše jer nisu neprestano boravili u zatvorenom prostoru. To je, srećom, sad iza nas i vraćaju se polako svi svojim aktivnostima, ali još uvijek to čine s puno opreza i bez velikih skupova i druženja. Primjerice, za sada nisu organizirane radionice i aktivnosti koje su do pojave koronavirusa svakodnevno obavljali. Leko Ćurčić kaže kako se čekaju preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i sukladno njima planiraju se aktivnosti. Za sada su im na raspolaganju kafići, muzeji, restorani i sl., no čim bude prilike, kaže, ponovno će se vratiti svojim aktivnostima u njima omiljenim radionicama.

Trenutnom broju od 99 korisnika pridružit će se i oni novi. Naime, u protekla je dva mjeseca primljeno dvoje novih korisnika, no uz obveznu mjeru izolacije od 14 dana. Nakon dvostrukoga testiranja primljeni su u zajednicu, a na čekanju je još nekoliko korisnika.

- Spomenuta su dva slučaja bila hitna i primili smo ih prema preporuci Centra za socijalnu skrb Osijek, no u redovnoj smo situaciji oprezni i pričekat ćemo još neko vrijeme. Imamo dovoljno slobodnih mjesta u ukupno 34 stana, koliko ih je na raspolaganju. No zbog opravdanih razloga pričekat ćemo, a svakako će biti primljeni kod nas nakon redovite procedure primitka - potvrđuje naša sugovornica.

Važno je napomenuti kako su u Centru potpuno poštovali sve naputke Nacionalnog stožera civilne zaštite, kao i Zavoda za javno zdravstvo, što je rezultiralo time da ni jedan korisnik nije bio pozitivan na koronavirus, a nakon što su mjere popustile, vratili su se na smjenski rad.

Marija Mihelić
NI JEDAN KORISNIK NIJE BIO POZITIVAN
Osim što ističe zadovoljstvo ponašanjem korisnika u organiziranom stanovanju, odnosno u ustanovi, Leko Ćurčić kaže kako su jedna od rijetkih ustanova čiji su djelatnici prošli sedmodnevnu radnu izolaciju prema preporukama HZJZ-a. Djelatnici su bez razmišljanja pristali na izolaciju, ne gledajući vlastitu komociju, odnosno obitelji. Na prvom im je mjestu, ističe, bila zaštita njihovih korisnika i u ustanovi su, kaže, boravili u zasebnim sobama, prethodno su bili testirani te je izolacija protekla u najboljem redu.
Mira Leko Ćurčić

ravnateljica Centra “JA kao i TI”

Cijelo vrijeme izolacije zbog epidemije COVID-19 naši su djelatnici išli u nabavu namirnica za sve korisnike, kojima je bila pružena sva stručna pomoć u intenzivnijem obujmu.
Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike