Osijek
HODOČASNICI OČEKUJU NAJVEĆE OSJEČKO PROŠTENJE

Kristić: Proslava Antunova
u Tvrđi trebala bi se održati
uz određena ograničenja
Objavljeno 27. svibnja, 2020.

Spomendan svetoga Antuna Padovanskog u Osijeku se slavi već tri stoljeća na najsvečaniji način u franjevačkom samostanu Sveti Križ, u Tvrđi, pa se strahovalo da se ove godine zbog pandemije neće slaviti na uobičajeni način. Kako sada stvari stoje, kaže zamjenik načelnika Stožera Civilne zaštite grada Osijeka Romano Kristić, ipak će 13. lipnja biti i proslave i neizbježnog lunaparka na istočnom ulazu u staru gradsku jezgru. Možda reducirano, ali ipak bi proslave Antunova trebalo biti.

- Prema najnovijem naputku u svezi s održavanjem sajmova i sličnih aktivnosti, ide se prema tome da se Antunovo proslavi kao ranijih godina. Naravno, prvi će nam test biti obilježavanje Dana državnosti. Što se tiče organizacije najvećeg gradskog kirbaja, morat ćemo iskomunicirati s Nacionalnim stožerom Civilne zaštite i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo uz kakve će se mjere ograničenja, distance i ostaloga sve to odvijati. Mi smo na lokalnoj razini samo provedbeni stožeri i primjenjujemo naputke s više razine o tome kako će se proštenje održati prema posebnim uvjetima, tko će sve to kontrolirati… No, imamo još vremena do tada, pa ćemo detaljnije informacije imati uskoro - kaže Romano Kristić.

Iako bude svečano za Petrovo i Pavlovo - Dan zaštitnika grada, 29. lipnja, Antunovo je ipak poseban dan za Osječane, kada na desetke tisuća ljudi i vjernika dolaze u Tvrđu. Za blagdana se podijeli približno 9000 pričesti, pa se može računati da je prošle godine kroz crkvu prošlo i nekoliko puta više ljudi.

Tradicionalno svetkovanje Antunova u samostanskoj crkvi tradicija je od davne 1697. godine, kada je zabilježeno štovanje svetoga Antuna u tadašnjoj drvenoj kapelici.

"Posjećenosti antunovskog prošteništa svjedoče hodočasničke rijeke, mnoštvo obitelji s djecom i osobe s invaliditetom, stariji i nemoćni, štovatelji sveca svega svijeta koji se slijevaju u staru osječku jezgru na misu u crkvu i samostansko dvorište. Tijekom dana ispred pokrajnjeg oltara sv. Antuna (daru španjolskog feldmaršala Antuna grofa Al Gaudenta), uz koji se dijelilo cvijeće, redovi vjernika ne prekidaju se duž cijele crkve, oko oltara s kipom Gospe Osječke do ispovjedaonica i dvorišta”, navodi IKA. D. Pejić
Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike