Regija
PRODAJU SE STARA BELJSKA VINARIJA I NEKADAŠNJA ZGRADA UPRAVE U KNEŽEVU

U Kneževim Vinogradima žele da im se stara vinarija daruje
Objavljeno 27. svibnja, 2020.
BELI MANASTIR - Fortenova grupa je u srpnju prošle godine otvorila posebnu mrežnu stranicu s velikom ponudom nekretnina u vlasništvu kompanija grupe, vrijednih 40-ak milijuna kuna. Krajem prošle godine lista je proširena, pa je ukupna vrijednost 143 ponuđene nekretnine bila veća od 120 milijuna kuna. Od prije desetak dana lista je ‘‘bogatija‘‘, a na njoj se nalazi 177 nekretnina (53 komercijalne, 121 zemljište i tri rezidencijalne). Među njima su četiri komercijalne nekretnine u vlasništvu Belja plus kao i 16 zemljišta iste baranjske tvrtke. Jedna je od komercijalnih nekretnina i stara beljska vinarija, smještena u središtu Kneževih Vinograda. Objekt je to ukupne površine 9351 četvorni metar, koji je već odavno trn u oku lokalnim čelnicima. Zbog neodržavanja, naime, ne uklapa se u inače lijep okoliš. Nalazi se prekoputa svojevrsne turističke atrakcije, starog beljskog podruma, koji godišnje posjeti više tisuća turista. U staroj je vinariji proizvodnja prestala nakon otvaranja nove, u srcu Baranjskog vinogorja. Sagrađena je 60-ih godina prošlog stoljeća, a kompleks je dograđivan u razdoblju od 1977. do 1982. godine. Početna cijena iznosi 850.000 kuna. No u Općini Kneževi Vinogradi razmišljaju u drugom smjeru.

 

- Promptno smo reagirali i održali sastanak s direktorom Belja, nakon čega je u Fortenovu upućen dopis u kojem predlažemo da nam nekretnina bude darovana - kaže općinski načelnik, Vedran Kramarić, naglašavajući kako za darovanje postoji niz razloga, među kojima i nerealno niska cijena zakupa poljoprivrednog zemljišta koju je Belje godinama plaćalo Općini. Zgradu bi, dodaje Kramarić, stavili u gospodarsku funkciju, kao poduzetnički inkubator ili nešto slično. U krajnjem slučaju, podvlači, ona je u ovakvom stanju ruglo za mjesto i općinu, koja svoju budućnost planira (i) u razvoju kontinentalnog turizma.

Nadalje, na listi se nalazi i nekadašnja upravna zgrada Belja u Kneževu, čija je kupoprodajna vrijednost 1,8 milijuna kuna. Površina joj je 1687 "kvadrata", a sagrađena je početkom XX. stoljeća. Zgrada se već dugo ne koristi, ima brojna oštećenja od vlage, oštećena je vanjska i unutarnja stolarija, parketi su izvađeni…



- Bilo bi nam drago da netko konačno kupi tu zgradu. Općina za to nema financijskih mogućnosti jer je u nju potrebno dosta uložiti. Čini mi se da bi bila idealna za smještajne kapacitete ili starački dom, za što su, uostalom, potencijalni investitori proteklih godina već pokazali zanimanje, ali ih je otjerala visoka cijena - kaže Zoran Kontak, načelnik Općine Popovac, naglašavajući kako zgrada u kojoj je nekad bila uprava Belja, a poslije i jedino baranjsko rodilište, iz dana u dan sve više propada.

Preostale dvije beljske komercijalne nekretnine ponuđene na prodaju ne nalaze se u Baranji. Obje su u Križevcima - stari mlin (1,1 milijun kuna) i poslovna zgrada (745.000 kuna).
Ivica Getto

Vedran Kramarić

načelnik Općine Kneževi Vinogradi

Fortenovi smo poslali dopis u kojem predlažemo da nam nekretnina bude darovana. Staru vinariju, koja je sada ruglo, stavili bismo u gospodarsku funkciju, kao poduzetnički inkubator ili slično
Tiskov lokal
Za Belomanastirce je zanimljiva i prodaja još jedne nekretnine, u ovom slučaju u vlasništvu Tiska. Riječ je, naime, o kiosku u središtu jedinog baranjskog grada. Kiosk je zapravo poslovni prostor - lokal u zgradi na Trgu slobode, površine 15,50 “kvadrata”. Dosad se koristio kao prodavaonica tiskovina, duhanskih proizvoda i pratećeg asortimana. Početna kupoprodajna cijena spomenute nekretnine je 202.000 kuna.
Najčitanije iz rubrike