Regija
ODGOJITELJICA ZALJUBLJENA U KAZALIŠTE

Jelena Brkić osmislila je Čarobni svijet lutaka
Objavljeno 27. svibnja, 2020.
U klipovima na Facebook stranici pokazuje kako nastaju različite vrste lutaka
NAŠICE/ZADAR - Posljednjih mjeseci mnogima su se promijenile radne navike, a brojne aktivnosti za odrasle i za djecu preselile su se na internet.Jednu od njih kreativna Našičanka Jelena Brkić prenijela je na društvenu mrežu.

Od malih nogu
Voditeljica lutkarske radionice u Kazalištu lutaka Zadar, bivša odgojiteljica Dječjeg Vrtića Zvončić Našice, a danas odgojiteljica Dječjeg vrtića Pinokio u Zadru, otvorila je svoju Facebook stranicu Čarobni svijet lutaka na kojoj objavljuje kraće klipove u kojima djeca mogu vidjeti kako nastaju različite vrste lutaka te osmišljava i objavljuje kraće improvizacije s izrađenim lutkama.

Odgojiteljica Brkić od malih je nogu okružena lutkama.

- Tijekom cijelog svog školovanja bila sam član Društva Naša djeca Našice te aktivno djelovala u amaterskom kazalištu "Ježić Bocko" pod vodstvom mojih odgojiteljica. One su na mene prenosile svoje znanje, tehnike i glumačka iskustva i na dramskom polju i na lutkarskom - rekla je Jelena Brkić te naglasila kako je upravo njezina majka, također odgojiteljica i voditeljica kazališta, jedan od glavnih "krivaca" za ovo čime se bavi. Svoju strast i talent u izradi lutaka prenijela je i na nju.

Nakon fakulteta zaposlila se u Dječjem vrtiću Zvončić, gdje je njegovala dramski i lutkarski odgoj osmišljavajući improvizacije i priredbe, glumeći u predstavama te izradi zanimljivih i maštovitih scenografija. Godine 2018. zbog suprugova posla preselila se u Zadar s cijelom obitelji i okrenula novu stranicu i u obiteljskom i u profesionalnom životu.

Sve s razlogom
- Nakon dolaska u Zadar bilo je dosta teško pronaći posao. Uspjela sam se zaposliti u vrtiću u Tribunju. Tijekom rada u Tribunju vodila sam glazbeno-dramsku radionicu. Kako sam mišljenja da se sve događa s razlogom, tijekom jednog gostovanja Kazališta lutaka Zadar upoznajem se s glumicom Vjerom Vidov, koja me, vidjevši moje lutke, predstavila ravnateljici lutkarskog kazališta, s kojom je vrlo brzo krenula suradnja - rekla je Jelena Brkić, koja je ubrzo počela voditi Ljetne lutkarske radionice "Lutak" u sklopu Kazališta lutaka Zadar.

Kada je pandemija bolesti COVID-19 prekinula radionice u izvornom obliku, ovu odgojiteljicu to nije zaustavilo da nastavi sa svojim radom. Počela je snimati kraće klipove u kojima djeca i odrasli imaju priliku vidjeti kako nastaju različite vrste lutaka od najrazličitijih materijala poput vune, papira, kartonskih rola, čupave žice, štipaljki, dugmadi... Kako se na radionicama osim izrade lutaka bavi i izradom jednostavnih scenografija, počela je osmišljavati i kraće improvizacije i priče s izrađenom lutkom. Tako je nastala i ideja da napravi Facebook stranicu Čarobni svijet lutaka kako bi nastavila suradnju s trajnim polaznicima svoje radionice, a i kako bi promovirala i upoznala širu javnost s onim što radi.

- Oduševljenje materijalima i dostupnosti svega onoga što je ponuđeno budi u djeci kreativnost, individualnost i originalnost. Djeca su s radionica uvijek odlazila vesela ponosno pokazujući roditeljima što su izradila. Stoga sam odlučila otvoriti Facebook stranicu kako bi djeca i kod svoje kuće mogla biti vesela i kreativna. Izrada klipova nekada je dugotrajan posao jer sam amater u ovom području, ali nakon već dosta odrađenog materijala sve sam uspješnija i brža kad se radi o montaži lutkarskog videouratka - rekla je Jelena Brkić.

Magdalena Kunac
Kako se osim izrade lutaka bavi izradom scenografija, počela je osmišljavati kraće improvizacije i priče
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike