Svijet
NJEMAČKA VLADA OD 15. LIPNJA UKIDA PUTNA UPOZORENJA ZA ZEMLJE EU-A

Francuska i Njemačka pozivaju na što brže otvaranje granica u Europi
Objavljeno 27. svibnja, 2020.

Predsjednik francuskog parlamenta i njegov njemački kolega pozvali su u utorak na otvaranje što je prije moguće granica između europskih zemalja, nakon što su one bile više tjedana zatvorene zbog pandemije koronavirusa.


"Francuska i Njemačka moraju raditi na trenutačnoj obnovi slobodnog kretanja u okviru šengenskog prostora čim se ispune uvjeti", ističu u zajedničkoj izjavi Richard Ferrand i Wolfgang Schauble, koju objavljuje agencija France presse.


"Zatvaranje francusko-njemačke granice već ima ozbiljne posljedice koje nadilaze graničnu regiju, a posebno su važne za percepciju njemačko-francuskih odnosa", navode Ferrand, član centrističke stranke LREM francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, i Schauble, jedan od stupova Kršćansko-demokratske unije (CDU), kancelarke Angele Merkel, zauzimajući se za "što bržu akciju". Tekst zajedničke izjave objavljen je dva dana uoči sastanka francusko-njemačke parlamentarne skupštine, novog foruma dvaju parlamenata, uspostavljenog radi jačanja odnosa dviju zemalja, koji će biti posvećen lekcijama koje Europa može izvući iz pandemije bolesti COVID-19.


Do danas je predviđeno ponovno otvaranje granica unutar Europe od sredine lipnja, no do sada vlada nered s tim u vezi kod različitih europskih zemalja, unatoč pozivima Europske komisije na više međusobnih konzultacija.


Njemačka vlada planira od 15. lipnja ukinuti upozorenja za putovanja u europske zemlje, a koja su uvedena sredinom ožujka, kao dio mjera borbe protiv pandemije koronavirusa, javlja u utorak njemačka izvještajna agencija.
"Ukidanje upozorenja odnosi se na 31 europsku državu, pri čemu je riječ o zemljama članicama Europske unije, Velikoj Britaniji te državama koje se nalaze unutar šengenskog prostora, a nisu članice EU-a“, javlja Dpa, pozivajući se na dokument pod nazivom "Kriteriji za omogućavanje europskog turizma”.


Hina
Poziv Srbima da ne ljetuju u Crnoj Gori
Nakon što se Srbija nije našla na popisu država s kojom će Crna Gora 1. lipnja otvoriti granicu, srbijanski mediji oštro su u ponedjeljak napali crnogorsku vladu, a srbijanska predsjednica vlade Ana Brnabić pozvala je stanovnike Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori. Mediji u Podgorici prenijeli su pisanje provladinih portala u Srbiji koji su odluku crnogorske vlade predstavili kao napad na Srbiju, a Crnu Goru optužili da je fašistička i rasistička zemlja. Crna Gora otvorit će granice za putnike iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske...
Možda ste propustili...

AMERIČKI PREDSJEDNIK NE MIJENJA PUNO PRIČU

Novi Trumpov napad na medicinske stručnjake

MILO ĐUKANOVIĆ O LOŠIM ODNOSIMA DVIJU DRŽAVA

Srbija želi promjenu vlasti u Crnoj Gori