Mozaik
KREIRAJU SE NOVI TURISTIČKI PROIZVODI

Landranje Baranjom
oduševilo 70 šetača
Objavljeno 27. svibnja, 2020.
Iako je koncept landranja šetnja bez plana, zanimljivo je kako se oba dana poklopila šetnja duga 15 kilometara

Čim je to dopustila korona, udruga Karašicka Republika organizirala je dvodnevni Lessing – landranje Baranjskom planinom koji je kao jedan od prvih turističkih sadržaja u "novom normalnom" vremenu okupio sedamdesetak šetača iz cijele Hrvatske.


"Opće je poznato kako je proljeće najljepše godišnje doba za otkrivanje Baranje, a posebna je draž kada se u šetnju krene iz višemjesečne izolacije. Stoga je drugi zaredom Lessing posvećen uživanju u praporu s naglaskom na vijugave surduke i stotine srušenih ruševnih, ali i obnovljenih gatora (vinskih podruma) koji su oduševili šetače iz Baranje, Osijeka, Belišća, Županje, Zagreba i Splita. Ipak, zbog postojećih epidemioloških restrikcija, ali i velikog zanimanja, šetalo se dva dana", priopćili su organizatori iz udruge Karašicka Republika Valpovo - Belišće.


Iako je koncept landranja šetnja bez plana i programa, zanimljivo je kako se oba dana poklopila šetnja duga 15 kilometara. Landralo se zaboravljenim vinogradarskim stazama Draž i Gajić Planine, od Trojnaša, Kraljica i Bunarić dola pa sve do Čibogata i Samar surduka. Nepregledna polja žita i ječma „kao iz Gladijatora“ koja plešu na vjetru, polja ljubičastog maka, vinogradi sa stotinu redova ili spontani susreti sa starim Baranjcima i okrjepa uz trešnju, doživljaji su koji se ne mogu riječima opisati - jednostavno se moraju doživjeti!


Osim rekreativnog i gastrodijela, Lessing u sebi sadrži i edukativnu dimenziju, jer se putem čitaju ulomci iz putopisa Mirka Hunjadija, ali i upoznaje s istraživanjima Andrije Bognara, pa se s razlogom landra Baranjom njima u čast! Samo landranje završeno je u Gajić planini, kod jedne živuće baranjske legende - gajdaša Filipa Golubova Cara. Osim što je oduševio svirkom na gajdama, šetači su najviše „poludjeli“ za domaćim tistom, odnosno trgancima u pilećem paprikašu. Događanje je opet okupilo ljude svih uzrasta, oni manji su na kraju uživali u soku od bazge, a oni stariji u „finom baranjskom vinu“ i raznim voćnim rakijama.
Udruga Karašicka Republika nastavlja organiziranje rekreativnih događanja u Baranji. Već u nedjelju, 31. svibnja u Dražu će se održati 4. biciklijada Deer&Bike s nikad većim brojem biciklista koji će nastaviti upoznavati Baranju.


Lidija Aničić
Idealna dopuna fantastične gastronomije
"Nadam se kako će ovakvi događaji uskoro prerasti i u turistički proizvod, jer sve više spoznajemo koliko je landranje Banskim brdom fantastičan osjećaj. To govorimo iz perspektive osoba koje su svakodnevno okružene poljima, zelenilom i prirodom. Zamislite samo kako se na ovakvoj šetnji osjeća turist koji iz gradskog sivila dolazi k nama napuniti baterije. Krajnje je vrijeme da ovakvu vrstu sadržaja počnemo nuditi domaćim i stranim turistima kao idealnu dopunu fantastične nam gastronomije i bogate kulturne baštine", kaže Mislav Matišić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

77. FILMSKI FESTIVAL U CANNESU

Otkriven program i 19 filmskih naslova u utrci za Zlatnu palmu

2

UOČI 71. ZAGREBAČKOG FESTIVALA

Mia i Doris predstavile
spot za “Uzalud ti sve”

3

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix