Kultura
PUBLIKA SE VRAĆA U DJEČJE KAZALIŠTE

Kazalištance koje nedostaje
Objavljeno 27. svibnja, 2020.
Lučić: I zbog OLJK-a smo sretni što će se održati i što ćemo imati premijeru

Mi znamo koliko nama nedostaje naša malena, ali i velika publika, a subotnja je premijera Jednozubog gusara pokazala koliko naše kazalištance nedostaje njima. Sreća je što ćemo to međusobno nedostajanje početi smanjivati već danas, u srijedu, uspješnicom u režiji Ljudmile Fedorove Uspavanka za mišića. Poštujući sve mjere, otvorit ćemo vrata za gledatelje i tako, malo srijedom pa malo subotom i malo manje nedjeljom, malo-pomalo, sa smanjenim brojem posjetitelja utaživati glad jednih za drugima. Zbog toga smo jako sretni. I zbog OLJK-a smo sretni što će se održati i što ćemo imati premijeru. Ono zbog čega nismo sretni jest ograničenje broja gledatelja, pa molim sve koji će htjeti doći gledati predstave za strpljenje i razumijevanje što možda neće biti ulaznica u dovoljnom broju. Zahvaljujući našem osnivaču - Gradu Osijeku, mi ćemo postojati i dalje, pa na jesen krenuti punom parom na zadovoljstvo svih. Svi naši zaposlenici, posebno glumački ansambl, silno se vesele povratku gledatelja, jer iako smo ovu koronakrizu uspješno premostili online programima, ipak kazalište bez publike dugoročno ne postoji. Hvala svima koji su nas podržavali i pratili online, vraćamo se u dvoranu i do kraja sezone igramo atraktivne naslove "uživo" - s veseljem ravnatelj Ivica Lučić najavljuje raspored predstava u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i raduje se, kao i svi djelatnici, povratku malih gledatelja u njihovu dvoranu.



Nema škola i vrtića

Kao što je ravnatelj najavio, započinju 27. svibnja u 18 sati predstavom Uspavanka za mišića Konstantina Fedorova u režiji Ljudmile Fedorove, a već u nedjelju, 31. svibnja, u 10.30 možete pogledati i njihovu hit-predstavu temeljenu na priči o tri praščića - Mi se vuka ne bojimo u režiji Vladimira Predmerskog. Cijena ulaznice za sve predstave ostaje ista, 20 kuna!


Do kraja lipnja, osim ovih dviju najavljenih, u istom ritmu, igraju neke od svojih ponajboljih naslova! Osim nedjeljnih matineja, sve predstave počinju u 18 sati, jer do kraja ove školske i vrtićke godine nema organiziranih posjeta škola i vrtića.


Tako je u srijedu, 3. lipnja, na programu Patkica Blatkica Nine Vladimirove Gernet i Tatjane Gurevič, a u subotu, 6. lipnja, Tobija Zdeneka Florijana/Edija Majarona.


Jedna od najdugovječnijih predstava ovoga kazališta, s nepromijenjenom podjelom, zasluženo se našla među 10 odabranih, gotovo veličanstvenih. Tako je srijeda, 10. lipnja, rezervirana za Anicu i Danicu Marie Đuričkove/Petronele Dušove, s Aleksandrom Colnarić u objema naslovnim ulogama.


Tri dana kasnije, u subotu, 13. lipnja, vrijeme je za svevremeno Ružno pače koje je prema priči Hansa Christiana Andersena radio Đorđe Dukić, a koje su Osječani radili u koprodukciji s Gradskim kazalištem "Joza Ivakić" iz Vinkovaca.


Lektirni naslov Pale sam na svijetu prema djelu je Jensa Sigsgaarda režirao Osječanin Ivan Kristijan Majić. Srijedu, 17. lipnja, rezervirajte za jedan od recentnijih naslova - Pliva patka preko Drave, koju su za donjogradsko kazalište pripremili gosti iz Ljubljane, bračni lutkarski par Jelena Sitar Cvetko i Igor Cvetko.


Pretposljednji je u ovom nizu (već) nagrađivani Lav koji nije znao pisati, i to u srijedu, 24. lipnja. Zanimljivo je da je priču Martina Baltscheita režirao čest osječki gost Damir Mađarić, kojega je Dječje kazalište odabralo i za naslov koji će tradicionalno izvesti u sklopu Osječkoga ljeta kulture - Mali vitez don Kiho i štitonoša Sancho​. Mađarić potpisuje režiju, ali je i autor teksta.

Premijera za OLJK

- Tekst je to za djecu koji sam pisao s veseljem te sam se nadao da ću ga postaviti na pozornicu. Igrom slučaja ta pozornica je bila Dječjeg kazališta - ne skriva zadovoljstvo Mađarić, koji je s malom, dvočlanom glumačkom ekipom s probama krenuo još tamo "davnog" 9. ožujka, dakle prije gotovo tri mjeseca. Riječ je o Antoniji Mrkonjić koja će biti štitonoša Sancho dok će Gordan Marijanović biti hrabri vitez don Kiho.


- Probali smo pod prjetećim oblakom koronavirusa koji se polako širio Hrvatskom. Kazalište je otkazalo predstave, virus je polako ulazio u sve pore života, mi smo odlučili završiti našu predstavu, nas troje. Željeli smo imati nešto pokazati kada opasnost od virusa mine. Predstavu. Ali čovjek snuje, a netko drugi određuje - napominje redatelj te dodaje da se njihov Sanchino razbolio, grlo, kašalj, naznake temperature.


- Ponedjeljak, 23. ožujka, mjere Stožera su se pooštravale, glumica bubina, županijske granice su se počele zatvarati, promet ukidati i jedino što mi je preostalo bilo je vratiti se kući, a vratio me je ravnatelj kazališta Ivica Lučić svojim autom, u posljednji tren. Sve se prekinulo. Zatvorili su nas. Jedva sam čekao da probe konačno i ponovno krenu, dogodilo se to 20. svibnja. Život kao da se ponovno vratio - vratio se i osmijeh i optimizam svima, možda ne u punom kazališnom obliku, ali vratio se bar dijelom.
- Probe su ponovno krenule, tamo gdje su bile prekinute, ponovno radimo svoj posao. Posebno je zadovoljstvo bilo kada smo doznali da će premijera, odnosno praizvedba, biti na Osječkom ljetu kulture, da ćemo pokazati to što smo uz prekid od dva mjeseca stvorili. Istina je velika kako bez publike naš posao nema smisla, tako da je spoznaja da ćemo igrati, imati premijeru, osjetiti dah publike, sve to preplavilo nas je veseljem i srećom. Kazalište je spoj glumca i publike, spoj njihovih energija - zaključuje Damir Mađarić.


Narcisa Vekić
U DVORANI NAJVIŠE 50-6O OSOBA
Uz poštovanje svih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija - osigurana dezinfekcijska sredstva, propisani razmak među gledateljima i razmak između izvođača i publike - nastavljaju svoju koronasezonu u Dječjem kazalištu.

Napominju kako će se gledalište slagati ovisno o broju članova obitelji te u skladu s tim osigurati i propisani razmak.

- Predviđamo kako će u dvoranu biti moguće primiti najviše 50-60 osoba, pa požurite po svoje ulaznice na blagajnu donjogradskog kazališta! Budući da želimo biti odgovorni prema sebi i svojim malim gledateljima, naš ritam igranja predstava bit će dva puta tjedno, uglavnom srijedom i subotom, kako bismo osigurali najmanje 72 sata prema preporuci epidemiologa za čišćenje, prozračivanje i dezinfekciju prostora te vas dočekali u sigurnom okružju naše dvorane - pojašnjava Tatjana Grganović.
OSTANIMO ODGOVORNI
Svi koji nisu u prošlu subotu pogledali novu premijeru, Jednozubog gusara, imat će novu priliku već ove subote, 27. lipnja, u 18 sati u dvorani kazališta. Podsjetimo, predstava je autorski projekt troje glumaca koji u predstavi i glume i pjevaju, a i oslikali su rekvizite - Ivana Vukićević, Đorđe Dukić i Gordan Marijanović. Cijena ulaznice je 20 kuna, a za gledatelje voditeljica propagande Tatjana Grganović ima i nekoliko napomena i uputa:

- Kada uđete u kazalište, molimo vas, dezinficirajte ruke. Sredstvo za dezinfekciju na dostupnom je mjestu u predvorju i na blagajni. Tijekom boravka u kazalištu poštujte preporučeni fizički razmak od 1,5 metara. Pratite upute naših glumaca i domaćina na predstavi koji će vas smjestiti na vaša mjesta. Molimo vas da na vrijeme otkažete dolazak ako imate povišenu tjelesnu temperaturu (višu od 37,2 °C), ako ste virozni, prehlađeni ili vam je određena mjera samoizolacije. Dođite najkasnije 20-ak minuta prije početka predstave kako bismo vas mogli smjestiti i na vrijeme, bez gužve, započeti veselo druženje na predstavi! Hvala vam na razumijevanju, ostanimo odgovorni kako bismo se što prije mogli družiti u vašem i našem kazalištu u još većem broju.
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike