Osijek
FAKULTET ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO I DZO

Osijek prvi u zemlji dobio Zavod za teleradiologiju
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
Vašu će snimku očitati stručnjaci Zavoda, neovisno o tome gdje je snimljena

Na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku krajem siječnja ove godine osnovan je Zavod za teleradiologiju i umjetnu inteligenciju, smješten u Domu zdravlja Osijek, a koji je ujedno i nastavna baza navedenog fakulteta. Predstojnik je Zavoda, a ujedno i njegov idejni tvorac, neuroradiolog doc. dr. sc. Tamer Salha, inače zaposlen u Domu zdravlja Osijek, gdje obnaša i funkciju zamjenika ravnatelja.

Riječ je o prvom ovakvom projektu suvremene radiologije u Republici Hrvatskoj koji je zasnovan na platformi telekomunikacijske i digitalne informatičke mreže ultrabrzog prijenosa podataka, pa se, prema riječima doc. Salhe, upravo Zavod za teleradiologiju i umjetnu inteligenciju nameće kao rješenje dugoročnih nedostataka postojećeg radiološkog modela, a ujedno je i koncept budućeg načina djelovanja koji je upravo u vremenu pandemije pokazao svoj puni potencijal.

Tehnološki napredak
- Na temelju dugogodišnjeg radiološkog staža od 18 godina uvidio sam nedostatke postojećeg klasičnog radiološkog načina rada koji je nebrojeno puta pokazao svoju manjkavost i nedvojbenu potrebu za promjenom. Tehnološki napredak u digitalnoj eri učinio je zavidan pomak u mogućnostima postojećih radioloških uređaja, čime su se otvorila nova poglavlja radiologije, a s ciljem točnije i ranije dijagnoze, bržeg protoka pacijenata i nezaobilazno manjeg ozračivanja. Trendove nije moguće pratiti podjednako u svim javnozdravstvenim ustanovama zbog objektivnih razloga, kao što je nedovoljan broj radiologa u određenim bolničkim centrima, opterećenje rutinskim radnim zadatcima koji onemogućuju kvalitetno vrijeme potrebno za najzahtjevnije dijagnostičke procedure, nedovoljno iskustvo s programskim mogućnostima najsuvremenijih "skenera“ te tradicionalno dugačkim listama čekanja nastalih posljedično povećanim zahtjevima kliničara za slikovnom dijagnostikom koju nalažu suvremeni standardi u procesu liječenja bolesnika. Nisu rijetke situacije ponavljanja pretraga zbog tehničke nedostatnosti, ili pogrešne interpretacije radioloških pretraga, što dodatno produljuje ionako već zagušene liste čekanja, povećavaju se nepotrebni troškovi, opterećuju i troše skupocjeni uređaji. Sada, pojednostavljeno rečeno, neovisno o zdravstvenoj ustanovi u kojoj će pacijent obaviti radiološki pregled računalne tomografije, magnetske rezonancije, ili neke druge zahtjevnije i specifične dijagnostičke slikovne radiološke pretrage, putem postojeće telemedicinske mreže snimke pregleda bile bi usmjerene u Zavod za teleradiologiju i umjetnu inteligenciju gdje bi ih analizirao stručni radiološki tim i povratno napisao radiološki nalaz. Znači, vi se možete snimiti u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi, a onda vašu snimku putem telemedicinske mreže mogu očitati najbolji stručnjaci Zavoda, neovisno o tome gdje ste se vi snimali, objašnjava doc. Salha.

Napredak struke
Kako je bilo nužno odrediti prostor Zavoda koji bi tehnički bio opremljen potrebnom radiološkom opremom, ravnatelj Doma zdravlja Osijek Mato Lukić omogućio je integraciju Zavoda u prostorije Odjela za radiologiju, prepoznavši potencijal i znanstveni kapital kojim će Zavod pridonijeti daljnjem napretku radiološke struke, ali i Doma zdravlja Osijek. Djelovanjem na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo, Zavod stječe pravo ravnopravnog participiranja u znanstveno-istraživačkom radu i produkciji novih stručnjaka, odnosno znanstvenika koji bi ostvarili svoje istraživačke zamisli iz područja biomedicine i zdravstva, stjecali nova radiološka saznanja, što je prilikom osnivanja Zavoda istaknuo i dekan Fakulteta prof. dr. sc. Aleksandar Včev.

Nefreteta Z. Eberhard
Umjetna inteligencija za rano otkrivanje raka pluća
Doc. Salha naglašava kako bi se povezivanjem u mrežu s drugim znanstvenim institucijama sličnoga profila mogla stvoriti zavidna baza podataka na temelju koje bi se u perspektivi mogao oblikovati daljnji razvoj tzv. umjetne inteligencije računalnim programima za automatizirano radiološko dijagnosticiranje.

- Da nije riječ samo o fikciji i jednoj zamisli, nego o stvarnoj i realnoj budućnosti, potvrđuje i činjenica da je u nekima od najrazvijenijih zemalja svijeta taj projekt već u poodmakloj fazi. Potvrda toga je i nedavno predstavljen Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka pluća, kao dio europskog projekta uz potporu sjevernoameričkog nacionalnog zdravstvenog instituta u kojem Hrvatska predstavlja prvu zemlju svijeta koja će sudjelovati u tom projektu uz pomoć umjetne inteligencije, nakon niskodoznog CT snimanja pluća, pregledano isključivo od nekolicine najstručnijih licenciranih radiologa, od kojih se ističe prof. dr. sc. Ivica Mažuranić, a planirano je i uključivanja Zavoda i Doma zdravlja Osijek. Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije prepoznao je važnost ovog programa te ga podržao i organizacijski sudjeluje u njemu.
Ciljevi su točnija i ranija dijagnoza, brži protok pacijenata i manje ozračivanje, ističe doc. Tamer Salha
Dom zdravlja
PREPOZNALI POTENCIJAL I ZNANSTVENI KAPITAL
Najčitanije iz rubrike