Sport
MARSONIA NA PUTU POVRATKA U 2. HNL

Ostojić: Zaslužili smo vratiti klub na mapu hrvatskog nogometa
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
Brođani u drugostupanjskom postupku očekuju ishođenje licence nakon čega bi zaigrali kvalifikacije za Drugu HNL

Suprotno stihovima pjesme, Sava je iz Slavonskog Broda (često) tekla prema Zagrebu! Brojni su, naime, nogometaši Marsonije, odnosno predratnoga BSK-a, crno-bijeli slavonskobrodski mijenjali za plavi dres zagrebačkog Dinama. U tome su kontekstu Mario Mandžukić i Ivica Olić najbolji primjeri koji su potom stekli planetarnu slavu, ali u sličnu bi se ravan također mogli svrstati Veldin Karić i Edin Mujčin te nešto stariji Josip Weber, Filip Blašković, Ivica Miljković i Srećko Huljić...

Kvaliteta je, dakle, bila permanentni i zaštitni znak kluba sa Save uz koju je niknuo stadion koji, međutim, ne zadovoljava kriterije za ishođenje drugoligaške licence pa su čelnici popularne "Marse" taj status zatražili na obližnjem "Didinom". Neovisno o tome gdje taj klub, rođen 1909. godine, bude igrao, tribine su gledateljima uvijek solidno popunjene, tako da je jasno da oni vole i zaslužuju gledati kvalitetnije natjecanje od aktualnog trećeligaškoga. Relativno sada i prihvatljivoga jer je stoti rođendan bio proslavljen u županijskom natjecateljskom okruženju nakon što je 2004. godine bio izgubljen elitni, a osam godina kasnije i drugoligaški status, odnosno Slavonski Brod je tada nestao s državne nogometne mape.

Mukotrpan je put povratka na čiji je prag Marsonia došla u tekućoj prekinutoj sezoni u kojoj je, nakon 17 odigranih kola, konkurenciju gledala s vrha, a vrhuška HNS-a taj redoslijed proglasila konačnim. Pri tome je momčad domaćeg trenera Braslava Ostojića samo jednom izgubila i pet puta remizirala te u jedanaest navrata uzimala kompletan plijen, pri tome protivnicama dopustivši samo 13 poentiranja. Stičući tako tri boda više od konkurenta iz Belišća koji je ishodio drugoligašku licencu do koje će Brođani probati u žalbenom postupku...

- Mi smo svoje na terenu napravili i vjerujem da ćemo misiju povratka u elitnije državne sfere uspješno okončati, a na čelništvu je kluba da ispuni administrativne uvjete kako bi Marsonia krenula zasluženim smjerom. Drugoligaški bi bio prva stepenica jer klub tako svijetle prošlosti i tradicije te voljen od brojnih navijača, nedvojbeno, vrijedi za najvišu hrvatsku scenu - uvodno je u dahu Marsonijin trener detektirao aktualnu situaciju.

Treba, dakle, ishoditi licencu kojom bismo potom, s još četiri pobjednika trećeligaških hrvatskih liga, u kvalifikacije za viši razred koje bi bile poslije 15. lipnja. Tada će, naime, Žalbeno tijelo HNS-a definirati kandidate za dva prva razreda, odnosno one koje će iz trećega moći u drugi u čijem kontekstu nije nužno da takvih bude pet. Brođani se, pak, nadaju da će oni biti u toj kvoti.

- Osim nas, još nekoliko trećeligaša nije dobilo “zeleno svjetlo” u prvostupanjskom postupku, pa je situacija glede nastavka sezone nejasna. Tako i mi treniramo smanjenim intenzitetom koji ćemo pojačati te dovesti na potrebnu razinu kada doznamo imamo li prigodu hijerarhijski napredovati.

Šteta bi bilo da ova generacija to ne ostvari jer je po svemu zaslužila, a ponajprije ostvarenjima na travnjaku gdje smo pokazali najviše te sve gledamo s vrha. To je došlo zahvaljujući radu i kvaliteti koju smo ljetos oplemenili s četiri pojačanja, tako da smo dobili idealan spoj mladosti i iskustva. Uz profesionalni pristup obvezama, došli smo nadomak želje kompletnog brodskog bazena i dođemo li u kvalifikacije, vjerujem da ćemo ih uspješno apsolvirati. Čekanje je stresno, ali se nadamo da će se isplatiti, a o nečemu drugome i ne razmišljamo jer smo iznimno fokusirani na cilj za koji imamo kapacitete - optimistički je zaključio Ostojić pripremajući se isključivo za scenarij koji Marsoniju vodi u drugoligaške vode. Savske, naime, dugo vremena stoje pokraj Slavonskog Broda. D.Lekšan
Poziv donatorima i sponzorima
Za ishođenje drugoligaške licence treba ispuniti još nekoliko uvjeta, za što je pomoć sa svih strana dobrodošla. Stoga se pozivaju poklonici da svojim donacijama pomognu u tome, pri čemu se uz novčana sredstva može darovati i materijal ili odraditi određeni radovi. U tome kontekstu pravne osobe postaju sponzori kluba i dobivaju paket godišnjih ulaznica identično kao i fizičke osobe koje, uz to, postaju počasni članovi kluba.
Brođani su u 17 odigranih kola pobijedili 11 puta, pet puta remizirali i izgubili samo jednom, kod Belišća
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike