Novosti
CROBAROMETAR

HDZ jači od Restart koalicije
Objavljeno 25. svibnja, 2020.

HDZ trenutno ima potporu 28 posto birača, a Restart koalicija predvođena SDP-om na izbore izlazi s potporom od 24,9 posto, pokazali su rezultati istraživanja Nove TV Crobarometar za svibanj. Izborni prag prelazi još samo Miroslav Škoro sa svojim Domovinskim pokretom koji je okupio Suvereniste i Blok za Hrvatsku te oni zajedno imaju 13,5 posto potpore. HDZ-ovo biračko tijelo i dalje je tradicionalno više zastupljeno među biračima iznad 60 godina u ruralnijim sredinama. U Slavoniji ova stranka i dalje premoćno vodi s potporom 38 posto birača. SDP je tradicionalno jak u Zagrebu s 28 posto potpore, kao i na sjeveru Hrvatske. Škorina koalicija ima ravnomjerno raspoređene birače, a najmanju potporu ima u Zagrebu - tek devet posto.
Most se bori za političko preživljavanje i trenutno ima samo 4,8 posto potpore. Od ostalih najbolje prolazi lijeva koalicija Možemo! – Zagreb je naš, Nova ljevica i OraH s potporom od 2,6 posto. Odmah iza njih je koalicija Pametno i Fokus s 2,4 posto. Ivan Pernar na izborima može računati s također 2,4 posto posto. Nedavno formirana Stranka s Imenom i Prezimenom ima potporu od 2,2 posto. Živi zid - nekada treća politička opcija, sada na izbore ide u koaliciji sa Promijenimo Hrvatsku i dobili bi 1,9 posto potpore. IDS ima stabilnu bazu u Istri, a može računati na 1,8 posto.
Ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno bi dobili 3,8 posto, a protežu se od ljevice do desnice. Tako HDSSB ima 0,8 posto, stranka Milana Bandića koja je još početkom godine bila oko 3 posto, sada je na 0,7 posto potpore građana. HNS s novim predsjednikom Predragom Štromarom kreće u izbore s potporom od 0,7 posto. HSLS se također bori za preživljavanje i u izbornu kampanju ulaze s 0,4 posto potpore.
Većina hrvatskih građana, njih 61 posto, je pesimistično, odnosno misli da zemlja ne ide u dobrom smjeru. U jeku pandemije takvih je bilo puno manje, odnosno 50 posto.  Vladu ne podupire 51 posto građana, a njezin rad odobrava njih 40 posto. Još prošloga mjeseca 60 posto građana odobravalo je rad Vlade.
 D.Pav.

Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

MINISTAR ZDRAVSTVA VILI BEROŠ

U svibnju kreću preventivni pregledi

Najčitanije iz rubrike