Autoglas
BUDUĆNOST NA OSNOVI PLANA S

Električna vozila u fokusu Kijine europske strategije
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
Kia je nedavno predstavila Plan S koji uključuje elektrifikaciju, usluge mobilnosti, povezivost i autonomnu vožnju. Strategija Plan S ocrtava Kijine preduvjete i poduzetnički iskorak iz poslovnog sustava fokusiranog na vozila s motorima s unutrašnjim izgaranjem u smjeru u čijem središtu je popularizacija EV-ova.

Kijina fokusiranost na električna vozila u Europi već daje rezultate. U prvom kvartalu 2020. prodaja novih EV-ova u odnosu prema istom razdoblju prošle godine skočila je za 75 posto, na ukupno 6811 vozila. Kako bi ostvarila ciljeve iz Plana S, Kia do 2025. godine namjerava ponuditi 11 električnih vozila koji će biti Kijini predstavnici u različitim razredima, koji uključuju putnička vozila, sportske terence i jednovolumene. Prva vozila Kijine sljedeće generacije električnih vozila u Europi će biti predstavljena već iduće godine i bit će napravljena na posebnoj platformi koja će imati najsuvremeniji električni pogon i vrhunske tehnologije. Nova platforma neće samo nuditi dizajn crossovera, koji briše granice između putničkih i sportskih terenaca, nego će omogućavati i u budućnost usmjereno korisničko iskustvo. Također će nuditi domet od više od 500 kilometara s jednim punjenjem i brzo punjenje za manje od dvadeset minuta.

Od novih modela, koje će Kia u idućim godinama predstaviti u Europi, svaki će imati bar jednu elektrificiranu verziju (blagi hibrid, puni hibrid, plug-in hibrid ili struja) i tako će napredne pogonske tehnologije predstavljati još veći udio u prodaji Kije u Europi. Nakon novog potpuno električnog modela, koji očekujemo iduće godine, Kia će od 2022. predstaviti još nekoliko vozila s nultim emisijama, koja će osim novog dizajna donijeti i nova korisnička iskustva namijenjena još jednostavnijoj upotrebi u svakidašnjem životu. Osim toga, Kia će nova vozila ponuditi s mogućnostima punjenja prilagođenima potrebama i financijskim mogućnostima kupaca različitih razreda vozila. Kijina električna vozila imat će mogućnost punjenja od 400 V ili 800 V, što će omogućavati brzo ili vrlo brzo punjenje, za različite tipove kupaca.

Kijini rani koraci k popularizaciji električnih vozila, čime su preduhitrili brojne konkurente, temelj su budućnosti na osnovi Plana S. Kia namjerava do 2026. diljem svijeta godišnje prodati 500.000 električnih vozila, koja bi tada trebala predstavljati više od 20 posto Kijine europske prodaje.

Milan Bugarić