Novosti
APEL ŽUPANIJSKOG DRUŠTVA CRVENOG KRIŽA

Pomogli tisućama i suočili se s financijskim teškoćama
Objavljeno 26. svibnja, 2020.

Od početka pandemije koronavirusa svih sedam društava Crvenoga križa Osječko-baranjske županije odradilo je lavovski posao u brojnim svakodnevnim aktivnostima. Koordinaciju je obavljalo Županijsko društvo Crvenoga križa i konkretnim brojkama svjedoči o predanom radu brojnih djelatnika i volontera te organizacije, koja je izdavala upute u skladu s trenutnom situacijom – od mjera higijene, terenskih aktivnosti do edukacije volontera i drugoga.

"Mogu sa zadovoljstvom reći da ni jedan djelatnik ni volonter nije za ovo vrijeme bio pozitivan na COVID-19. Također, poslu se pristupilo tako da se osigura apsolutna zaštita ne samo izvršitelja posla nego i svih korisnika", objašnjava Marko Đukić, ravnatelj Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije.

"Na SOS telefonu za psihološku potporu i razna pitanja zabilježeno je 2868 općih i 945 poziva vezanih uz dostavu lijekova. Na temelju svih poziva, 848 korisnika dobilo je pomoć. Konkretno, bilo je 3458 nabava namirnica i 703 dostave lijekova. U pružanje pomoći bilo je uključeno 127 zaposlenika i 48 volontera, koji su i obišli ukupno 2110 korisnika iz ranjivijih skupina. Za 14 korisnika pružena je 21 usluga prijevoza do zdravstvene ustanove, a za 588 romskih obitelji dostavljeni su sapuni te su dobile upute za održavanje osobne higijene. Materijalna sredstva, primjerice, deke i šatori, dostavljena su za karantenu za vozače u Donjem Miholjcu. Uza sve aktivnosti, djelatnici i volonteri Crvenoga križa istovremeno su vodili računa i o dobrovoljnim davanjima krvi, pa su tako prikupljene 1152 doze krvi u 25 organiziranih akcija na području Osječko-baranjske županije", navodi Marko Đukić, naglašavajući kako su sve aktivnosti odradila čak 232 zaposlenika Crvenoga križa i 239 volontera, a više od 400 volontera bilo je u stanju pričuve.

Svakodnevni angažman, ali i činjenica da su se društva prestrojila na nove aktivnosti i obustavila one redovite, ipak je ostavio traga u blagajni društava. Naime, pojedina društva, objašnjava Marko Đukić, našla su se u financijskim teškoćama, među kojima i Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, često isticano kao najbolje u Hrvatskoj. Đukić navodi kako su došli u situaciju da ne mogu obavljati svoje redovite aktivnosti, a čemu pridonosi i činjenica da nema škola u prirodi, odnosno obuke neplivača, ni u Orahovici, ni u Splitu. Ravnatelj Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije Marko Đukić stoga apelira na jedinice lokalne samouprave da, svaka u svome području, pomogne društvima kako bi što prije izišla iz financijskih problema u kojima su se našla zbog pandemije koronavirusa.

Marija Mihelić
Marko Đukić

ravnatelj Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije

Ni jedan djelatnik ni volonter nije bio pozitivan na COVID-19. Poslu se pristupilo tako da se osigura apsolutna zaštita izvršitelja posla i svih korisnika.
ZAŠTITA HCK
Ističući odličnu suradnju svih društava, a posebice Gradskog društva Crvenog križa Osijek, i na županijskoj i na gradskoj razini, Đukić podsjeća na Zakon o Hrvatskom Crvenom križu, prema kojem HCK uživa posebnu skrb i zaštitu RH. Na temelju tog zakona u svoje, ali i u ime predsjednika HCK-a Josipa Jelića apelira na pomoć kako bi se aktivnosti društava Crvenoga križa Osječko-baranjske županije neometano nastavile.
Možda ste propustili...

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana