Kultura
BOGATA ZAVIČAJNA ZBIRKA RUŽICE GRADA

Umjesto kurije Mihalović treba pravi muzej
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
Predmeti kojima se danas raspolaže čine samo dio nekad obilne građe tog vrijednog kulturno-povijesnog spomenika
ORAHOVICA



Povijest Orahovice blisko je povezana s Ružicom gradom, srednjovjekovnom gradinom nadomak Orahovici, čije su ruševine evidentirane kao spomenik nulte kategorije. Unutar zidina Ružice grada i oko njih obavljana su dugogodišnja arheološka iskopavanja i istraživanja i prikupljena vrijedna arheološka građa. Na žalost, sav taj materijal nije u cijelosti sačuvan. Netragom je nestao niz vrijednih nalaza.


Predmeti kojima se danas raspolaže čine samo dio nekad obilne građe tog vrijednog kulturno-povijesnog spomenika. Sačuvani arheološki materijal s Ružice grada uredno je razvrstan, složen i kataloški obrađen. Kao stalni postav izvrsno je prezentiran u obliku specifične i zasebne muzejske zbirke u orahovačkom Gradskom muzeju iako bi prema tipu bolje bilo reći - zavičajnoj zbirci.

Dinamična ekspozicija

Taj stalni postav vrijednih povijesnih izložaka s Ružice grada koncipirali su i postavili kustosi Muzeja Slavonije iz Osijeka, kreiravši ga kao suvremenu i dinamičnu ekspoziciju (izlaganje). Svoje mjesto Gradski muzej Orahovica našao je u objektu koji je također orahovačko kulturno-povijesno zdanje, u kuriji Mihalović, zgradi poznate orahovačke veleposjedničke obitelji. U tom je objektu svojedobno bila smještena zdravstvena ambulanta i rodilište, a potom općinske službe. Danas je jedno krilo zgrade udomilo gradsku knjižnicu a u drugom je muzejski prostor. Muzejska izložba podijeljena je u tri prostorije, tri zasebne cjeline: kameni i metalni nalazi, keramika te plan Ružice grada s prikazom njezine povijesti.


Odmah s vrata, do ulaza u prvu prostoriju, za oko zapne kameni stup s ornamentalno ukrašenom glavom (kapitelom). Uokolo posloženi elementi vapnenca i pješčenjaka. Ružica grad sagrađen je od lomljenog kamena. Za istaknute dijelove arhitekture s posebnom je pozornošću klesana dekorativna plastika. Na kamenim izlošcima može se pročitati: kameni uložak gotičkog dovratnika, profilacija gotičkog prozora s palasa (svečane dvorane). Tu je i renesansni vijenac, renesansna ploča s rozetom (likovni dekorativni element u obliku rascvjetale ruže), podnožje gotičkog dovratnika dvorske kapelice... Ružica grad obilovao je kamenim ukrasima. Posebno se isticala dvorska kapelica s raskošnom arhitektonskom plastikom. Vidljivo mjesto na zidu zauzima najstariji poznati crtež kapelice, od 19. svibnja 1862.


U drugoj prostoriji Muzeja prevladavaju izlošci ostataka keramičkog posuđa, od glineneih keramičkih zdjela, tanjura i čaša do fino ocakljenih pečnjaka. Ostatci pečnjaka pokazatelj su značenja pojedinih utvrđenih građevina, njihove ekonomske i političke moći odnosno umjetničkog ukusa. Fragmentarno očuvani pečnjaci, iz kojih su zidane i kaljeve peći, a koje su slijedile srednjovjekovne uzore, čine rijetke primjerke vrhunskih umjetničko-obrtnih radova kasne gotike i renesanse na ovim prostorima. Rekonstrukcija jedne takve raskošne peći s krunastim završetkom nudi se oku odmah s vrata prostorije.
Razvijen obrt

Ocakljeni pečnjaci (caklina - staklasti sloj kojim se presvlače keramički proizvodi) raznolikih kasnogotičkih i renesansnih motiva iznimne su vrsnoće izrade. Na ocakljenim pečnjacima prevladavaju nijanse komponentne tamnozelene boje. Pečnjaci su izrađivani u lokalnim radionicama Ružice grada. To svjedoči da je obrt unutar zidina grada bio vrlo razvijen, a u uporabi lončarsko kolo. Među izlošcima su i fine renesansne oslikane keramike iz Italije, luksuzna turska majolika (keramički proizvodi koji imaju žućkastu caklinu), čak i kineski porculan. Oblici i uzorci tih izložaka govore o raskoši, bogatstvu, trgovini, modi i praćenju suvremenih trendova u umjetnosti i obrtu toga doba.

Na zidu iste prostorije sedam je grbova. To su grbovi vlasnika Ružice grada od 13. do 16. stoljeća. Na drvenom postolju debela je knjiga dojmova, ustrojena 27. kolovoza 2005.


Vladimir Grgurić
OTVOREN SAMO PREMA POTREBI
Muzejskim izlošcima divili su se posjetitelji iz svih krajeva Hrvatske, inozemstva, čak i iz Australije. Po zidovima i vitrinama hodnika su zemljovidi i povijesni podatci na pisanim listinama. Prostorom dominiraju tlocrt Ružice grada u razini prizemlja mjerila 1: 200 i zračni snimak. Muzej nije stalno otvoren, nego prema potrebi, tj. dolasku turista. Zgrada u kojoj se Muzej nalazi uskoro će postati Centar za kardiovaskularne bolesti, no očekuje se brzo rješenje za tu vrijednu zbirku, jer je Park prirode Papuk najavio i nova, dugoočekivana istraživanja na Ružici gradu.
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike