Novosti
MOGUĆ DOGOVOR?

Stiže revidirani prijedlog sedmogodišnjeg proračuna
Objavljeno 25. svibnja, 2020.
Europska komisija 27. svibnja objavit će dugoočekivani revidirani prijedlog sedmogodišnjeg proračuna i plana za oporavak od posljedica pandemije koronavirusa. Sedmogodišnji proračun - Višegodišnji financijski okvir (VFO) - oduvijek je bilo teško dogovoriti, a koronakriza i duboka recesija koja neizbježno slijedi čine taj izazov još težim.


Europska komisija predložila je u svibnju 2018. VFO za razdoblje od 2021. do 2027. Prema tom prijedlogu, sljedeći sedmogodišnji proračun trebao bi iznositi 1,114 posto bruto nacionalnog dohotka (BND) 27 država članica ili 1135 milijardi eura izraženo u cijenama iz 2018. godine. Na posljednjem samitu 20. i 21. veljače zemlje članice nisu bile ne blizu dogovora. Onim bogatijima taj prijedlog proračuna bio je previsok, a siromašnijima nedovoljan jer je predviđao rezanje sredstava za koheziju i poljoprivredu.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je 13. svibnja u Europskom parlamentu najavila da će se paket mjera za oporavak sastojati od dva dijela - višegodišnjeg proračuna i instrumenta za oporavak koji će se financirati zaduživanjem na tržištima kapitala uz jamstvo država članica. Povrh VFO-a, EK će predložiti dodatni proračunski prostor tako što će se utvrditi maksimalan iznos sredstava koje EK može posuditi na tržištima kapitala uz jamstvo država članica. H
Možda ste propustili...