Regija
MATEJ DELAŠ NAPISAO PRVI ROMAN O IZVIĐAČIMA

Profesor priprema zbirku
istoslovnih priča - svaka
riječ počinje istim slovom
Objavljeno 25. svibnja, 2020.
VINKOVCI - Nedavno je objavljen roman "U potrazi za izgubljenim totemom", ili, skraćeno, "Tragač", Mateja Delaša, profesora hrvatskog jezika iz Jarmine, koji je, kako kaže, do sada promijenio deset škola i trenutno predaje hrvatski i književnost u OŠ Josipa Kozarca u Vinkovcima. Osobitost tog romana je što je prvi roman nastao u Jarmini uopće, čiji je autor Jarminčanin, autori naslovnice također su Jarminčani; to je i prvi roman koji tematizira, uglavnom na humorističan način, izviđače, skaute, a pogotovo je prvi o katoličkom izviđaštvu, jer je i sam autor član Udruge katoličkih izviđača Jarmina.

- Roman je humorističan, izviđački, avanturistički, dječje detektivski i većim dijelom istinit. Dijelom je i filozofski, čime je autor zadržao pravo na glavni lik, koji je zaista tragač, lik koji o izviđaštvu ne zna ništa, ali želi znati i napreže sve moždane vijuge kako bi čitateljima dočarao svoju svijest o traganju. Roman je stvoren na temelju tada vrlo svježega iako sirovoga dokumenta udruge, a uz to sam iskoristio svoje izviđačko iskustvo i poznavanje tadašnjih članova, u učionici i izvan nje, kako bi roman imao uvjerljivu fabulu i zanimljivu priču, što god to značilo. Svi su likovi stvarni i vjerojatno će se pojaviti opet i nastaviti priču. Na početku romana jedan sasvim neobičan, nevažan, nepoznat, neugledan, nejasan, neshvaćen, neuspio, neostvaren i neimenovan lik, iako nosi nadimak Tragač, pronalazi zanimljive škrabotine s pomoću kojih, vjeruje, konačno može napisati svoju priču, nakon svih višegodišnjih pokušaja. Čita dokument, razvija priču te čitatelja i čitateljicu želi uvesti u život zanimljive izviđačke družine. Za sada kritike kažu da je roman postmoderni, na vrlo neobičan način govori o udruzi, njezinim članovima, povijesti, o ideji izviđaštva i povijesti općenito – opisuje svoj roman Matej Delaš (33), koji je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Za sebe kaže da je humorist i piše vrlo duge istoslovne priče za digitalni časopis Uh!Aha iz Zagreba, koji uređuje Dražen Jergović. Planira zbirku istoslovnih priča, a to su one u kojima sve riječi počinju istim slovom, humorističnih i potaknutih socijalnim temama, a pola je rukopisa završeno.

"Tragača" je napisao 2016., nakon jednog kampa sa srednjoškolcima iz Udruge katoličkih izviđača, koja je i izdavač Delaševa prvijenca. Prva verzija napisana je u nekoliko subota te za pauza u učionici u županjskoj školi u kojoj je tada radio. Ponekad je dotjerivao rukopis, najviše kad je došlo do odluke da će biti objavljen, a konačno ga je dotjerao u travnju.

- Književni su mi uzori, ili, prije, obožavani velikani, Umberto Eco, Franjo Nagulov (poezija), Italo Calvino, Krležini "Glembajevi", ponekad Dinko Šimunović, zbog mog podrijetla iz Cetinske krajine, ponekad Kozarci. Najradije čitam klasike. Srednjoškolska mi je lektira broj jedan zbog svega što nudi čitatelju koji književnost voli radi književnosti. Želim "Tragaču" dati i nastavke, koji bi govorili općenito o izviđaštvu, ali itekako i o našem vinkovačkom kraju na poseban, humorističan način - najavljuje Matej Delaš.

Dodaje kako je u prvih tjedan dana prodano sto primjeraka “Tragača” i sav prikupljeni novac iskoristit će za veliku akciju za djecu Jarmine. M. Flego
100

primjeraka romana “Tragač” prodano već u prvom tjednu
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike