Regija
PONOVNO E-DRAŽBA ZA “VEGERIČIN DOM”

Varoška Općina čeka treći krug za Breznicu
Objavljeno 25. svibnja, 2020.
U drugoj ponovljenoj e-dražbi za “Vegeričin dom” cijena mu je 3.810.000 kuna, ne bude li kupca, u trećoj pada za 25 posto
ĐAKOVO - Nakon što je Fina, poslije popuštanja epidemioloških mjera, izvijestila da od 18. svibnja ponovno kreću elektroničke javne dražbe za imovinu u stečajnim postupcima, u prvoj grupi stečajnih dužnika kod kojih se e-dražba ponavlja pod istim uvjetima u onom krugu u kojem ju je privremeno bila prekinula pandemija koronavirusa, našao se i kompleks bivšeg Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Breznici Đakovačkoj, tzv. Vegeričin dom.
Do 11. kolovoza
Kompleks je dio stečajne mase stečajnog dužnika Zdravstvena ustanova za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u kući Vesna Veger Osijek, i to njezin najvrjedniji dio, jer na prvoj elektroničkoj javnoj dražbi vrijednost mu je procijenjena na 7.620.000 kuna, uz uplatu 10-postotne jamčevine od 762.000 kuna. U drugu e-dražbu Dom, koji je već osam godina zatvoren zbog propusta u radu, ušao je s prepolovljenom početnom cijenom - 3.810.000 kuna, no jamčevina je ostala ista - 762.000 kuna.

- Pod istim uvjetima sada se ponavlja druga e-dražba koja je počela 18. svibnja i završava 11. kolovoza. Ponude se prikupljaju od 28. srpnja do 11. kolovoza, a uplata jamčevne je do 17. srpnja, kaže stečajna upraviteljica Snježana Sudarević.

Samo nadmetanje je od 28. srpnja do 11. kolovoza. S obzirom na to da u međuvremenu, a zbog pandemijom uvjetovanog prekida e-dražbi, nitko u ovom slučaju nije tražio povrat nemale jamčevine, može se pretpostaviti da se u prvom navratu druge e-dražbe nitko nije javio za ovu nekretninu. Tada je interes za kupnju "Breznice" iskazala i tamošnja Općina Levanjska Varoš, čiji je načelnik Slavko Tidlačka tada rekao da će Općina sredstva za jamčevinu riješiti povratom oko milijun kuna od države na ime programa "Zaželi", a da bi novac za kupnju doma riješila kreditnim zaduženjem.

S obzirom na to da je kompleks Doma nekadašnji kompleks nadaleko poznate lječilišne kupke s četiri izvora sumporne vode, smještajnim kapacitetima, bazenom i drugim, Općina drži da je to nekretnina od interesa za cijeli varoški kraj, da njezinu budućnost ne treba svesti na kupca koji bi u njoj vidio samo neki svoj uski interes.

Realna cijena
Na naš upit hoće li se Općina, sada kada se ponavlja druga e-dražba, javiti za "Breznicu", Tidlačka odgovara da je zainteresirana da u utrku uđe na trećoj e-dražbi. Razlog sasvim jasan - ne nađe li ova imovina kupca na drugoj e-dražbi, na trećoj joj se početna cijena smanjuje za još 25 posto, na 1,9 - 2 milijuna kuna.

- To je neka realna cijena za nas. Novac za jamčevinu imamo, možemo ju uplatiti u svakom trenutku, dok na kreditnom aranžmanu, kojim bi riješili novac za kupnju, uvelike radimo - kaže Tidlačka.

Općina je ponovno oživljavanje "Breznice" osmislila kroz svojevrsni model javnog privatnog partnerstva - ona bi riješila osnovnu infrastrukturu, a da investitor(i), partner(i) u projektu, ulažu u sadržaje.

Potonje, vizija je Općine, odnosi se na otvaranje staračkog doma, smještajne kapacitete, rekreativne i sadržaje u prirodi itd.
Suzana Župan
Za infrastrukturu pet milijuna kuna
Načelnik Slavko Tidlačka kaže kako analize govore da je za osnovnu infrastrukturu potrebno pet milijuna kuna. Stoga, ako netko i kupi “Breznicu” u drugoj ponovljenoj dražbi, dodaje, trebaju mu golema sredstva za dalje, da kompleks oživi, a za to treba infrastruktura s kojom ozbiljno računa Općina. “Vrati li se život ‘Breznici’, Općina u njoj vidi i zapošljavanje lokalnog stanovništva - njih 40-ak, a kompleks može primiti 400 gostiju”, kaže Tidlačka i najavljuje: Već imamo naznake za partnere koji žele uložiti u bivšu kupku u ‘Breznici’.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike