Regija
GRADU BELIŠĆU ODOBREN JOŠ JEDAN PROJEKT

Vlakić “Ćiro” ide u restauraciju, Belišću uskoro pristanište
Objavljeno 25. svibnja, 2020.
BELIŠĆE - Gradu Belišću odobren je još jedan značajan projekt restauracije spomen-vlaka, popularnog "Ćire", te izrada projektne dokumentacije za izgradnju pristaništa za riječna plovila u Belišću na rijeci Dravi, potvrđeno je na službenim stranicama Grada Belišća. Partneri na najnovijem projektu Belišćana su Grad Barcs iz Mađarske kao vodeći partner i Lučka uprava Osijek, a sveukupna vrijednost projekta iznosi 1.603.240 eura.

- Za Grad Belišće posebno je važno što je ovim projektom obuhvaćena kompletna restauracija spomen-vlaka stare Slavonsko-podravske željeznice iz Gutmannova vremena, popularnog "Ćire", koji obuhvaća lokomotivu i pet vagona, te njegovo postavljanje na prostoru u blizini zgrade Gradske uprave na križanju Željezničke ulice i Ulice S. H. Gutmanna s izgradnjom nadstrešnice. To će zasigurno biti nova kulturno-turistička atrakcija u gradu. Vrijednost tog dijela projekta je 447.084 eura, naglašavaju u Gradu, koji s pravom nosi neslužbenu titulu jednog od najuspješnijh gradova posljednjih godina u Hrvatskoj kada je u pitanju realizacija EU projekata.

Belišćanima je dobro poznato da je upravo spomen-vlak "Ćiro" sastavni dio muzejske zbirke u Belišću. U Turističkoj zajednici Belišća o njemu navode da je on "jedinstveni spomenik, podsjećanje je na nekadašnju uskotračnu Slavonsko-podravsku željeznicu koja je niz godina pulsirala životom Slavonije i Podravine, a definitivno je ukinuta 1970. godine." Njegova kompozicija prvotno se nalazila na nekadašnjoj željezničkoj stanici u Belišću na novoizgrađenoj pruzi dužine 100 metara uz koju su bili postavljeni i željezničarski signali, kao i ulazni signal, no zbog stalnih devastacija kojima je bila izložena kao spomenik na otvorenom i zbog nemogućnosti sustavnijeg nadzora, premještena je unutar tvorničkog kruga današnje tvrtke DS Smith Belišće. Ta kompozicija registrirana je kao pokretni spomenik II. kategorije.

Dodatna vrijednost najnovijeg projekta za Grad Belišće je i u tome što je partneru Grada, Lučkoj upravi Osijek, odobreno 155.866 eura za izradu projektne dokumentacije za izgradnju pristaništa riječnih plovila u Belišću na obali Drave te izradu studije u svrhu razvoja prekograničnog riječnog turizma i turističkog putovanja rijekom Dravom.

Važno je još istaknuti i podatak kako je ovaj projekt ocijenjen najboljim projektom u ovom natječaju Prekogranične suradnje Hrvatska - Mađarska u programu turističkih atrakcija. L.Aničić
Najčitanije iz rubrike